Морбили е най-силното заразно инфекциозно заболяване

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през миналата година. Те представляват ръст от 79 на сто за една година, затова СЗО призовава за увеличаване на ваксинирането.

"Изключително загрижени сме относно случващото се с дребната шарка", каза Наташа Краукрофт, технически съветник за морбили и рубеола в СЗО. Има постоянно увеличение на случаите на шарка във всички региони на СЗО с изключение на Северна и Южна Америка.

Защо е тази суматоха и колко е опасно заболяването? Има ли спасение от инфекцията, питаме проф. Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив.

Морбили е вирусно заболяване, известно с народните названия брусница и дребна шарка. Това е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината, което може да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони да причини глухота или мозъчни увреждания.

До средата на ХХ век е повсеместно разпространено, като най-засегнати са хлапетата до 5 г., с тежко протичане и фатален изход в 40% от случаите. (Как става заразяването и какви са симптомите - виж инфографиката по-долу)

Морбили се среща най-често през зимата и пролетта. При контакт с болен от морбили се заразяват всички, които не са ваксинирани и не са преболедували, независимо от възрастта.

Преболедуването довежда до пожизнен имунитет. Повторни случаи са описани в 0,5-1%. Децата до 6 месеца не се заразяват с морбили, от 6 до 12 месеца - рядко поради трансплацентарно предаден имунитет от майката. Ако майката не е имунизирана и не е боледувала от морбили, бебето е застрашено от заразяване от първия ден.

Усещането на хората, че това е нормална шарка, а смъртността е толкова голяма. Тежките усложнения ли са причината?

Около 30% от заразените развиват усложнения: ушни инфекции, тежък ларингит, диария.

Важен момент в развитието на морбили е потискането на имунитета, имуносупресията, която причинителят Morbillivirus причинява - т.нар. морбилозна анергия, и в този период болният е изключително уязвим, с висок риск за развитие на други вирусни и бактериални инфекции.

Най-сериозното усложнение е пневмонията,
която е и най-честата причина за смърт,

свързана с морбили. Смъртността е в диапазона 1–3 души на 1000 случая и е най-висока при деца под 5 г.

  • Около 1 на 1000 заболели развива възпаление на мозъка (енцефалит), което води до трайна неврологична инвалидност при приблизително един от четири случая.
  • Много рядко от 7 до 10 години след преболедуване от морбили пациентът може да се разболее от т. нар. подостър склерозиращ паненцефалит (ССПЕ). При това заболяване нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно. Симптомите включват промени в личността, постепенно влошаване на психиката, мускулни спазми и други невромускулни симптоми.

Не съществува лечение за ССПЕ и той винаги води до смърт

Как се лекува морбили?

Специфично лечение на морбили няма.
Прилагат се симптоматични средства, витамини и антибиотици при вторична бактериална инфекция. Единствената сигурна защита е ваксината.

Тя е въведена през XX век и рязко понижава високата смъртност сред децата в целия свят. В България се прилага от 1969 г. като задължителна за деца на 13 месеца и втора доза на 12 години.

Ваксината е комбинирана и пази от морбили, паротит и рубеола

Тя е безопасна и има много малко странични ефекти. Съобщени са леки реакции като повишена температура, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране.

Някои от ваксинираните развиват лек обрив, подобен на морбили, обикновено от 7 до 14 дни след ваксинацията, който изчезва за 1-3 дни.

Ваксината е изключително ефективна и след втората доза осигурява имунитет

в 98% от имунизираните за десетилетия, практически доживотен

Експертите припомнят, че Световната здравна организация планираше заболяването да бъде изкоренено до 2020 г. Какво се случи?

Вместо изкореняване на болестта през 2024 г. дори има риск от епидемия. Понастоящем в 40 от 53 държави в европейския регион на СЗО има случаи на морбили и броят лавинообразно расте. Европа отчита над 45-кратно увеличение през 2023 г. в сравнение с предходната.

Регистрирани са 42 200 случая на морбили, с 21 000 хоспитализации и няколко смъртни случая. Два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст между една и четири години и само всеки пети е над 20 години.

  • Казахстан и Русия са най-засегнатите държави.
  • В Румъния е обявена епидемия след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени, има 7 смъртни случая.

Какви са причините за това?

За да няма епидемия от морбили, ваксинационното покритие на населението трябва да е поне 95%.

През 2022 г. обаче едва 83% от децата по света са получили доза ваксина 

срещу морбили около първата си година, което е най-ниският процент от 2008 г. насам, посочва ООН, а смъртните случаи от морбили в световен мащаб достигат 136 хиляди души.

Този спад в обхвата на ваксинациите се свързва с пандемията от COVID-19, респективно с ограничения достъп до здравни заведения .

Какъв е ваксинационният обхват в България?

В България през последните години имунизационният обхват е под прага от 95%.

От януари до юни 2023 г. с първи прием на ваксината срещу морбили са обхванати едва 83,6% от децата според Националния център по обществено здраве и анализи.

С втори прием от подлежащите на задължителна имунизация са едва 48,9% от децата. Общо ваксинираните българи с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са малко над 92%, а с втора - 87,2% (данните са на доцент Ангел Кунчев, дм, национален здравен инспектор).

Причините за ниското ваксинационно покритие
освен пандемията

е мобилността на част от населението – най-вече ромските популационни групи, заради трудностите в откриването и проследяването на децата. При тях не са ваксинирани цели поколения.

През последната епидемия от морбили в България в периода 2009 – 2011 г. заболяваха цели фамилии – бебе на няколко месеца, майката на 15 години и дядото на 30 г.!

Общо 24 410 души се заразиха с морбили, като 15,6% са кърмачета, неподлежащи на ваксинация. При 34% са установени усложнения, починалите са 24, от които 20 деца.

Другата причина са антиваксърските движения и убежденията на "високоинформираните" от интернет майки, според които ваксината е опасна за нейното бебе!

Спадът на имунизациите е предизвикан от общо недоверие към ваксините и ако майката е решила, че това е много вредно и страшно, тя не имунизира детето си срещу нищо, не само срещу морбили.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването между 12 и 15% от българите са антиваксъри, а 25 процента са привърженици на
имунизациите. Останалите 44% се колебаят каква
позиция да заемат, като половината от тях са по-скоро „за" ваксините, а останалите са скептично настроени.

Решението е ВАКСИНАЦИЯ

Веднага или когато това е възможно! Детето ви се доверява от първия си ден! Не го излагайте на опасност от заболяване, срещу което има сигурна защита!

Отговорността не е само за вашето дете!

Не излагайте на риск бебетата до 1 година, за които е рано да се имунизират!

Не излагайте на риск деца с имунен дефицит, за които ваксината е противопоказана!
Незнанието не е извинение!

Визитка

Проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова e дългогодишен ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в МУ - Пловдив (2008 – 2020)

Началник на Клиника по инфекциозни болести и паразитология в УМБАЛ "Св Георги" - Пловдив (2007 - 2017)

Експерт-изследовател в НИМУ- Пловдив

Автор на две монографии (салмонелози, HIV/AIDS вчера, днес и утре); на 10 учебника по инфекциозни болести и над 160 научни статии

Научни интереси в областта на чревните инфекции, ХИВ/СПИН, особено опасните инфекции, невроинфекциите