"Поради сериозността на заболяването и високия риск при кърмачетата, това е част от задължителния имунизационен календар, който започва още във втория месец. Коклюшът влиза в шесткомпонентна ваксина, която поставяме на бебетата, след това поставяме вече петкомпонентна ваксина на година и половина и слагаме още една ваксина, която в обхвата си има коклюш, на 12 години", каза д-р Гергана Николова в ефира на Би Ти Ви, след като бяха установени 9 души с инфекцията у нас.

По думите й голям проблем е, че по време на пандемията се спрели дейностите на профилактика и ваксинопрофилактика, което довело до по-ниски ръстове на обхват на ваксинационно покритие. "Сега по време на грипната епидемия отново се спират задължителните имунизации", казва тя. Д-р Николова не е имала деца, при които се открива инфекцията.

Симптомите на ифекциозно заболяване на дихателните пътища в първите дни се припокриват. За разлика от грипа, тук нямаме висока температура, тя е умерено повишена, но пак ще има болка в гърлото, запушване и секреция от носа. Симптомите са както при едно инфекциозно заболяване, засягащо дихателните пътища", твърди д-р Николова.

Казва, че всеки ден среща страха на човека от ваксинацията. "Какво би причинил чистият вирус и бактерия, когато срещнат едно незащитено дете", пита Николова родителите, които се притесняват, че след ваксинация детето им може да вдигне температура.

За разлика от Ковид-19 и от грипа, това е заболяване, което се причинява от бактерия и затова се лекува с антибиотик.