"Очаква се пикът на вълната от грип и остри респираторни заболявания да е в края на януари или в началото на февруари", каза за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. 

Той отбеляза, че вече се вземат мерки в страната и затова се очаква големината на пика от заболели да е по-малък. 

"Данните от преди два дни показваха, че се очаква да има по 25 000 заразени на ден от грип и от ОРЗ, но след като бяха въведени мерки в Пловдив, Габрово, Смолян, се очаква заболелите да са около 20 000 дневно", обясни професорът.

По думите му е необходимо да има мерки в училищата и в градския транспорт, а в болниците да се слагат маски, защото дори само чакането с часове пред лекарския кабинет може да ни разболее. 

В България има втора "вълна" от КОВИД-19, след тази от есента на миналата година

"В България има втора вълна от КОВИД-19. Имаше една от основен вариант през октомври-ноември 2023 г. и тя завърши с един подвариант на "Омикрон". У нас сега има друг подвариант на болестта, който не се преболедува толкова тежко и много от заболелите не се регистрират и не се изследват", заявява професорът. Той допълва, че според лекари, обаче има около 200 постковидни състояния, при които заболяването може да се прекара относително леко, но се появяват след това различни усложнения - белодробни, умора, болки в мускулите и в ставите. Най-често тези постковидни състояния са свързани с проблеми в дихателната и в кръвоносната система.

Кунчев допълни, че грипът не е толкова мощен в разпространението като КОВИД-19 и много бързо се потушава, когато се предприемат мерки. Математикът прогнозира, че вълната ще продължи до края на април или до май, но ще намалява плавно. "Добре е, когато пътувате в градския транспорт или посещавате публични места, да сте ваксинирани срещу грип", каза той. 

"В София населението е около 2 милиона и има по-голяма контактност между хората - в градския транспорт, в училища, болници и в магазини, затова се очаква да има и повече заболели", прогнозира Кунчев.