Двегодишно дете умира до мъртвия си баща, за когото се предполага, че е получил сърдечен удар, предава bTV.

Малкият Бронсън е намерен сгушен в пижамата си до 60-годишния Кенет на 9 януари в дома им в английското крайморско градче Скегнес. Телата са открити дни по-късно от социален работник, който взел ключ от наемодател за достъп до жилището. Преди това неколкократно се е опитал да направи рутинната си визита, но не успявал да открие никого, съобщават британските медии.

На 2 януари той посетил дома на семейството, обаче не получил отговор и се свързал с полицията. На 4 януари отишъл отново на адреса и пак никой не му отворил. Мъжът повторно сигнализирал органите на реда.

Бронсън е определен като уязвимо дете и всяка седмица е трябвало да бъде проверяван. Неговата майка се е видяла последно с него преди Коледа след скандал с баща му, с когото били разделени. „Ако социалните служби си бяха свършили работата, Бронсън все още щеше да е жив. Но те не направиха нищо", казва 43-годишната Сара, цитирана от британските медии.

"Не мога да повярвам. Не може да останат безнаказани. Трябва да можем да разчитаме на социалните работници да пазят децата ни", коментира още тя.

"Получих резултатите от аутопсията. Бронсън е починал, защото баща му не е бил жив. Според тях Кенет е издъхнал не по-рано от 29 декември. Това означава, че ако на 2 януари социалният работник е настоял да влезе, след като не е получил отговор, Бронсън все още щеше да е жив", посочва Сара.

Сестрата на момченцето Мелани казва, че той е бил перфектно дете, което е заслужавало много повече. Тя се изпълва с гняв, вместо да си спомня за хубавата му усмивка и добър характер.

Съсед е видял последно момченцето живо на 26 декември, когато посетил дома на семейството. След това получил съобщение от баща му: „Много благодаря за грижите ти, те означават всичко за мен и Бронсън".

Същият ден социалният работник изпратил съобщение на Кенет, за да организира посещението на 2 януари. На 9 януари той открива телата на детето и баща му и се свързва с полицията. На място са изпратени служители на реда и парамедици. Те установяват на място двойната смърт.

Кенет е бил безработен и е имал предшестващо сърдечно заболяване, заради което е получил и тежка жълтеница в месеците преди смъртта си.

Социалният работник не е отстранен от длъжността си, но доброволно е излязъл в отпуск.

Очакват се окончателни резултатите от съдебен лекар. Не се работи по допълнителни подозрения около трагичния случай.