Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус определи като трагедия "разрушаването" на здравната система в разкъсваната от война ивица Газа и отново призова за спешно прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

"Разрушаването на здравната система в Газа е трагедия", заяви той в "Екс", цитиран от БТА.

СЗО отдавна е разтревожена от състоянието на здравеопазването в Газа, още от началото на най-кървавата война в историята на анклава, започнала след безпрецедентното по мащаб и обхват нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Тогава палестинските ислямистки бойци убиха около 1140 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на израелски данни, и плениха около 250 заложници, за 129 от които се смята, че все още се намират в плен в Газа.

По данни на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия военната кампания на Израел, включваща масирани въздушни удари, е отнела живота на 20 424 души, повечето от които жени и деца.

Миналата седмица СЗО предупреди, че в северната част на ивицата Газа вече няма функциониращи болници.

След като миналата седмица проведоха мисии в две сериозно пострадали болници в северната част на страната - "Аш Шифа" и "Ал Ахли", служителите на СЗО описаха покъртителни сцени на пациенти, включително малки деца, които молят не за лечение, а за храна и вода.

В същото време болниците, които са защитени от международното хуманитарно право, са ставали многократно обект на израелски удари в Газа от началото на войната. Израелските въоръжени сили обвиняват "Хамас", че има тунели под болниците и използва медицинските пунктове като командни центрове - обвинение, което ислямистката групировка отрича.

До 20 декември СЗО е регистрирала 246 нападения срещу здравни заведения и линейки в Газа, довели до 582 смъртни случая и 748 ранени.