• Има две сърдечни операции, висок холестерол, диабет, сънна апнея и отслабен имунитет, отново е с тежък COVID-19, през месеци е в болница
  • През 2008 г. се разминава на косъм от трансплантация на сърцето, поставят му пейсмейкър

Животът на бившия полски президент Лех Валенса е низ от политически борби и здравословни предизвикателства. През годините държавният глава често е влизал в болница по различни причини. Има две сърдечни операции с поставен пейсмейкър, хронично заболяване диабет, висок холестерол, сънна апнея и отслабен имунитет, заради който често се заразява с различни вируси.

Обикновено ги прекарва тежко и с усложнения. Пневмония го бе оставила за седмици в болница. Миналата година прекара болезнено COVID-19, въпреки че беше с поставени 3 ваксини срещу вируса. Преди няколко дни той публикува снимка от болничното легло в личния си профил във фейсбук и обяви, че отново е с тежка форма на коронавируса. А това е второто му влизане в болница за последните два месеца.

На кадъра се вижда, че

той е с кислородна маска, а текстът отдолу гласи: "Хванах коронавирус"

Лех Валенса сподели във фейсбук профила си снимка от болничното легло СНИМКА: Фейсбук/Lech Wałęsa

Лех Валенса сподели във фейсбук профила си снимка от болничното легло СНИМКА: Фейсбук/Lech Wałęsa

Тогава асистентът на историческия лидер на профсъюза "Солидарност" Марек Качмар заяви пред полски медии, че бившият президент е тежко болен, но е под добри грижи в болница в северния пристанищен град Гданск, където живее.

2 дни по-късно бившият президент отново качи снимка, на която лежи в болничното легло, но е с вдигнати палци, а под нея е написал, че вярва, че отново ще се справи.

От известно време обществеността в Полша е загрижена за здравето на 80-годишния лидер. Въпреки това той не спира да критикува полската политика и да се появява на различни събития.

Междувременно точно преди да бъде хоспитализиран, варшавската прокуратура изпрати в съда обвинителния акт по делото срещу Лех Валенса за лъжесвидетелстване. Според разследването през април 2016 г. той е дал неверни показания по време на разпит за

евентуалното си сътрудничество със специалните служби

на Полша като таен агент с псевдоним Болек.

Лидерът отрича да е подписвал някакви ангажименти, нито е писал доноси или разписки за получаване на пари от тях. Папка с документи, които биха могли да докажат обратното обаче, е иззета преди няколко години от вдовицата на бившия полски министър на вътрешните работи Чеслав Кишчак. В същото време Лех Валенса заяви, че подписите му под документите са фалшифицирани.

Октомври 1997 г. По време на Генералната асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор, която се проведе в София, Соломон Паси бе домакин на президентите Лех Валенса и Жельо Желев.
Октомври 1997 г. По време на Генералната асамблея на Асоциацията на Атлантическия договор, която се проведе в София, Соломон Паси бе домакин на президентите Лех Валенса и Жельо Желев.

В началото на октомври Лех Валенса отново бе хоспитализиран, дни след празненствата в родния му град Гданск по случай неговия 80-годишен юбилей. Новината бе съобщена от самия него отново чрез публикация на страницата му във фейсбук. Валенса обаче не разкри причината за престоя си в болницата.

Познатите му смятат, че слабото му сърце не е успяло да издържи цялото вълнение около честванията, които включвали церемония в кметството, фотоизложба, документираща живота и кариерата му, и благотворителен концерт. Тази организация била доказателство за

популярността и уважението,

което мнозина в Полша продължават да изпитват към него.

Най-големият подарък за носителя на Нобелова награда за мир бил спечеленото дело срещу Полша в Страсбург, заведено пред Европейския съд по правата на човека. Институцията призова Варшава да предприеме подходящи законодателни мерки срещу липсата на независимост на полската съдебна система.

Всичко започва още през 2005 г., когато Валенса е публично обвинен, че е сътрудничил на тайните служби на комунистическия режим. 6 г. по-късно той успява да спечели делото в полския съд, но от няколко години разследването е възобновено.

Въпреки това бившият президент още воюва с политическата неправда, както се бори и за здравето си. В началото на януари 2022 г. той за първи път се срещнал с COVID-19 и бил повече от изненадан от този факт, защото имал 3 ваксини. "Не мога да повярвам: получих 3 дози, но... Аз съм заразен. Имам главоболие, не мога да загрея тялото си.

Имам чувството, че плътта ми се откъсва от костите

След този болезнен урок никога няма да се разделя с маската си", написа тогава Валенса.

Лекарите успяват да се преборят за живота му, въпреки тежката форма на вируса и усложненията. Малко след като излиза от болницата обаче, се връща отново там с друга инфекция, вероятно дължаща се на постковид синдром.

Всъщност от 2021 г. лидерът се наблюдава стриктно от лекарите, които се грижат за него, тъй като тогава той претърпял втора сърдечна операция, която не протекла по план.

През юни имал планирана смяна на една от батериите на пейсмейкъра му, който му е поставен през 2008 г. Малко преди операцията обаче състоянието му се влошило, а Валенса се разминал на косъм от смъртта. Именно по тази причина малко преди интервенцията, в инвалидна количка и едва говорещ, публикува прощално видео. Смятал, че може и да не се събуди.

"В болницата съм. Какво следва, само времето ще покаже. Така че,

без да знам кога ще се срещнем отново или дали изобщо ще се срещнем,

бих искал да кажа, че направих всичко, за да служа добре на нацията", казва тогава Нобеловият лауреат.

Операцията завършва успешно, въпреки усложненията, а неговият асистент Качмар съобщава, че всичко е приключило и Валенса си почива в стаята си.

Лех Валенса е основател на опозиционната “Солидарност”, която започна протестите срещу комунизма още в началото на 80-те години.
Лех Валенса е основател на опозиционната “Солидарност”, която започна протестите срещу комунизма още в началото на 80-те години.

Сериозни здравословни проблеми на Лех Валенса са от около 20 г., но състоянието му драстично се влошава в края на 2007 г. Тогава лекарите установяват със сигурност, че има кардиомиопатия – слабо сърце или сърдечна дисфункция. Преди това той е лекуван от симптомите на заболяването в Италия и Полша, но изведнъж не се почувствал добре по време на събитие в Мексико.

Бившият президент получил болки в гърдите, задух и умора, затова бил откаран по спешност в болница. По-късно неговият кардиолог Гийермо Торе обяснил, че тестовете показали, че Валенса има отслабено сърце, вероятно поради коронарна артериална болест и диабет. Налагало се да бъде поставен байпас или дори сърдечна трансплантация.

Направени му били всички необходими изследвания, но до донор не се стигнало. През 2008 г. американски лекари му имплантирали пейсмейкър, който да подобри ритъма на сърцето и по този начин да се отложат по-драстичните мерки. Торе съобщил, че Валенса понесъл процедурата много, много добре.

Бил в добро настроение. Събудил се от упойка и започнал да се шегува

Само 4 дни след операцията Нобеловият лауреат бил изписан от болницата и пред медиите обяснил, че толкова се е изразходвал в борбата срещу комунизма, че сърцето му плаща цената, изпращайки го в болница.

"Работих много. Имах много стрес. Комунизмът ми струваше много. Сега всичко излиза - посочва тогава Валенса. - Отдавна не се чувствах добре. Но сега съм повече от добре. Диктаторите и потисниците трябва да продължат да се страхуват от мен, защото ще бъда тук за дълго време. Благодаря на лекарите и служителите на болницата в Хюстън, Тексас."

Въпреки че няколко години поред успява да минава с леки настинки, през 2011 г. антикомунистическият лидер прекъсва обиколката си в Естония и се прибира по спешност в Полша. Веднага е хоспитализиран с треска и стомашни неразположения. Правят му десетки изследвания, докато установят, че проблемите не са свързани с болното му сърце.

Самият той се появява пред репортери от местна телевизия, които го заснемат в инвалидна количка, с дрезгав глас и видимо отпаднал. Тогава той им заявява, че сърцето му е в най-добрата си форма, но стомашните проблеми и високата температура били най-лошото нещо.

На лекарите им били необходими няколко дни, за да разберат, че Лех Валенса бил с тежка пневмония. Успяват да го стабилизират, но го изпратили вкъщи с условието да си почива и да отмени всичките си служебни пътувания.

През следващите години влиза в болница профилактично за изследвания, като през 2017 г. е приет по спешност със сърдечни проблеми. Тогава новината съобщава един от синовете му - Ярослав Валенса. Той споделил в социалните мрежи, че баща му се чувствал много слаб. Причината била, че няколко дни преди това бившият държавен глава

присъствал на реч на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп във Варшава

Валенса остро критикувал правителството, заявявайки, че политиката му застрашава демокрацията и накърнява връзките на Полша с водещите нации в Европейския съюз. Позицията му не била приета добре от по-голямата част от тълпата и той бил освиркан.

Неговите привърженици обаче напомнили, че Лех Валенса е основател и лидер на независимия профсъюз "Солидарност" и че неговата дейност е довела до падането на комунистическия режим в Полша. През 1990 г. той е първият демократично избран президент на страната.

Оттогава досега политическите му борби и здравословните му проблеми не са престанали да го преследват, но той се е заклел, че няма да спира да се бори до последния си дъх.