Птичият грип се разпространява бързо в Европа, но пристига по-късно тази година след топла есен, забавила миграцията на дивите птици, основните преносители на вируса, довел до смъртта на милиони домашни птици през последните години. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данните от доклад на европейски агенции.

Въпреки че високопатогенната инфлуенца по птиците, обикновено наричана птичи грип, е безвредна в храната, разпространението ѝ е проблем за правителствата и птицевъдната индустрия поради опустошението, което може да причини на стадата, и риска от предаване от хора.

Вирусът обикновено връхлита през есента и зимата и се разпространява в много европейски страни през последните седмици, но със закъснение в сравнение с предишни години.

По-рано се наблюдаваше ръст на огнищата в началото на октомври, докато тази година увеличението се наблюдава едва от ноември, посочват в съвместен доклад Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ), Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (РЛЕС), предаде БТА. 

"По-късният ръст на открити случаи на птичи грип при диви птици може да се дължи на по-късна есенна миграция на няколко вида диви водолюбиви птици след сравнително топъл есенен период", пише още в доклада.

В него се отбелязва, че тежкият вирус на птичи грип е открит за първи път при диви птици и бозайници в района на Антарктика.

Междувременно Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оцени, че рискът от заразяване с птичи грип в Европа остава нисък за широката общественост. Въпреки индикациите за предаване от бозайник на бозайник, не е наблюдавано предаване от бозайник на човек на вируса H5N1, циркулиращ Европа.

Твърде рано е да се прогнозира дали ще се наблюдава подобен висок брой огнища на птичи грип, както през предходните години, или намаление поради развитието на някакво ниво на имунитет при предишни засегнати видове диви птици, казаха още специалистите.