Има и грип, и ковид в момента, проблемът е сега да бъда убеден пациентът да се изследва. Това разказа Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар от София. 

В момента има много ковид сред пациентите ми - може би сега натрупах толкова, колкото за 3-те години на пандемията, обяви д-р Спасов пред Нова тв. Кара се като обичайна вирусна инфекция, но засяга по-често децата до 3 г., трябва да внимаваме и за хроничноболните, напомни той.

Проблемът е, че българинът отказва да се пази. Елементарно е да си миеш ръцете, да сложиш маска поне влизайки в лечебното заведения, напомни докторът.

Интересното е, че откакто отпадна карантината за коронавируса непрекъснато се правят драми от пациентите - 37 градуса са страшна температура, искат си карантината, тестовете, нарежда по телефона на специалистите какво да му изпишат, как да го хоспитализират и пр., прави "телемедицина", разказа още джипито. Някои третират джипитата като секретарки на специалистите, друг му искал спешно рецепта за антибиотик, оказала се за кучето. Пробемите в образованието и в здравеопазването са свързани, анализира той.

Най-простият тест за грипа е да питаш пациента усеща ли се, все едно го е блъснал бързият влак. Рязко начало, болки по стави и мускули, висока температура са симптомите, напомни той. Важно е да се диагностицира грип, за да се използват още първите 24 часа антигрипните препарати. Защото грипът отслабва имунната система и често следва бактериална инфекция.

Докато ковидът не започва така внезапно, а най-често с температура около 37,5 и кашляне и ако не бъде тестван, няма как да се каже дали е корона или друг вид вирус. Става само с тестване, а хората масово се възмущават, че ги проверяват за ковид, разказа лекарят. Напомни и че има комбинирани тестове.

Най-големият проблем остава самолечението, а когато пациентът се влоши, лекарите пак са виновни, оплака се д-р Спасов.

Вече има при него деца с доказан грип тип Б. Обикновено той е предшественик на грип А. Призивът ми към хората е предвид празниците ако могат, да поограничат социалните контакти, обърна се докторът към пациентите.

От злоба, негативно мислене и хейтърство обаче боледува най-честно българинът, казва медикът. "Рецептата" му - да станем, да си направим хубаво кафе и да се усмихнем.