Жена се яви на изследване с ядрено-магнитен резонанс с пистолет в джоба. Апаратите обаче използват силни магнитни полета, за да създават изображения на вътрешността на човешкото тяло, и има строга забрана за носенето на метални предмети. Пациентите обикновено се наблюдават внимателно, преди да влязат в апарата.

Така рутинният преглед за 57-годишната жителка на американския щат Уисконсин се превръща в ужасен инцидент, коментират специализираните здравни издания в САЩ.

Спусъкът на огнестрелното оръжие се задействал и изстрелял куршум директно в седалището на пациентката.

Според доклад, подаден от застрахователната компания на жената до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ през юли, тя е получила огнестрелна рана в дясната част на седалището си.

Пациентката е прегледана от лекар на място, който описва входните и изходните отвори като много малки и повърхностни.

Не е ясно как американката е успяла да внесе оръжие в стаята за ядрено-магнитен резонанс. Тя е била проверявана рутинно за метални предмети и е съобщила, че няма такива в себе си, преди да влезе в нея.

Въпреки всички предпазни мерки, злополуките, причинени от апаратите за ЯМР, не са рядкост.

През октомври медицинска сестра в болница в Сан Франциско получи контузии, след като беше заклещена между машина за ядрено-магнитен резонанс и болнично легло - и беше жестоко издърпана в машината.

През януари бразилски адвокат беше убит в болница в Сао Пауло, след като пистолетът, който носеше на кръста си, се изстреля, изстрелвайки куршум в стомаха му, предаде бТВ.