С 142 гласа „за" и 60 „против" депутатите в парламента одобриха бюжета на Здравната каса за 2024 г. на първо четене. Макар с много критики от страна на БСП, ДПС и „Възраждане" народните представители дадоха шанс на законопроекта със заявката, че ще направят промени между първо и второ четене.

В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. са заложени повече средства за изследвания и профилактика. Преди дни в парламентарната здравна комисия обаче депутатите отхвърлиха бюджета за здраве. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов го критикува заради мораториума за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от МЗ към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.
На днешното заседание в парламента най-острата критика към проекта бе, че в него няма никакви реформи и политики за разрешаване на проблемите в здравеопазването.
Маргарита Махаева от „Възраждане" обясни, че не са подкрепили законопроекта, не го правят и сега. „Колкото и да нарастват средствата, достъпът на гражданите до здравеопазване остава един и същ. План за реформа няма за пореден път", заяви тя. По думите й бюджетът трябва да се обмисли внимателно, за да е в интерес на пациентите. Колежката й Маргарите Генчева добави, че българите доплащат най-много от джоба си. „В сила са лимитите на клиничните пътеки, очакванията ни бяха здравната каса да е предвидила достатъчно буфери. Не видяхме такива буфери", каза тя. „Липсата на политики към средния медицински персонал и лекарските специализации са друг недостатък на този бюджет", коментира още Генчева. „Наливаме 1 млрд. Повече в същата каца без дъно от миналата година", заяви тя и добави, че бюджетът предлага още от същото.
Искрен Митев от „Продължаваме промяната"-„Демократична България" опонира Генчева, че именно с техните гласове в четвъртък са избрали подуправител на НЗОК, който да продължава да предлага „още от същото".

За Георги Гьоков от БСП законопроектът говори за законосъобразно и прозрачно разходване на средствата, но остава далеч от перфектния. Според него има много мотиви да не бъде приет. Каква цел преследва този бюджет, пита Гьоков и обясни, че няма никакви политики за преодоляване на проблемите в здравеопазването. Стана ясно за какво е битката за управляването на касата, става въпрос за управлението на много пари, заяви той. Гьоков отправи призив да се вкарат между първо и второ четене поне няколко политики, които да решат проблеми в здравеопазването.
Най-големият институционален бюджет е този, средствата са колосални, затова ще се изтрепят ПП и ГЕРБ, заяви Станислав Балабанов от ИТН. По думите му няма промяна в цялостната философия, а сегашните промени са твърде несъществени. Той обясни, че имат данни 50% от пациентите да плащат от джоба си за здраве. Балабанов коментира и че се приоритизират лечебни заведения. „Колеги от ГЕРБ, има ли нужда да подкрепяте такъв проект и въобще такова правителство?, обърна се депутатът към народните представители от ГЕРБ.
Гроздан Караджов от ГЕРБ заяви, че от ПП обичат да крадат. „Не може да има диктатура, това е избор на сглобката, вашата. БСП, докато заставате на една от страните, ще се случва ей това", каза той. Ще делите на две, толкоз, обърна се Караджов към депутатите от ПП.
БСП винаги има позиция, обърна се Георги Свиленски към Караджов, защото се почувствал засегнат от думите му, че БСП няма позиция и влиза в сглобката.

„Понеже всички се изказаха колко е лош този бюджет, казвам, че Народното събрание приема финансовата рамка. Качеството на разпределяне не е дело на НС", заяви д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ. По думуте му когато всички са срещу бюджета, а заявяват, че ще правят промени между първо и второ четене, няма да има второ четене, защото няма да се стигне до него. Драстичните промени биха разклатили и без това неработещото добре здравеопазване, каза Симидчиев. За него политиката е да имаме повече ивънболнична помощ и профилактика. Едновременно се говори за две неща – голям бил бюджетът за лекарствата и в същото време те изчезват извън граница. Тоест хем плащаме много за лекарства, хем са най-етвини и не може да ги задържим, обясни Симидчиев. Според него моделът от десетилетия насам не е най-добрият, но трябва да се помисли депутатите да работя заедно, а не да си мерят реториката.
Цончо Ганев от „Възраждане" похвали Симидчиев, че говори по същество, но обясни, че срещу огромния капитал от 8 млрд. българите не получават нищо ново и нищо добро. Доплащаме постоянно за всичко, каза той. Симидчиев му благодари за коректния тон, но повтори, че ангажименти как да се разпределят парите не са на парламента, а на други структури.
В дискусията се включи и здравният министър проф. Христо Хинков. Не разбирам защо се противопоставяме. Следя бюджетите от 15 години и това е най-добрият бюджет, категоричен бе Хинков. „Здравната каса и бюджетът нямат нищо общо с проблемите, изтъкнати тук, с изключение, че трябва да отказва да сключва договори с нови болници. Убеден съм ,че ако го приемем, постепенно ще се получат ефектите, които търсим", добави министърът.
„Нашето становище е, че с този бюджет се продължават реформи", коментира Васил Пандов от ПП-ДБ. По думите му приоритет е финансирането на извънболничната помощ.
Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов както по време на комисия, така и сега обясни, че проблем на ГЕРБ са преходните и заключителните разпоредби. Според него има форма на лобизъм за частните болници.