Най-зле се чувстваме, когато имунната система се задейства на максимална скорост - обикновено по време на сън

Настинката не е една болест, а поне 200 според причинителя си. Това може да са аденовируси; всички “стари” коронавируси отпреди пандемията, с които така сме се адаптирали взаимно, че често ги караме и на крака; и най-често - риновируси, но и множество други.  Респираторно-синцитиалният вирус, който е проблем главно за децата и най-възрастните хора, и дори леките  грипни и COVID инфекции също могат да се възприемат като банална настинка. 

Когато някой от тези вируси ни събори, тялото реагира с имунен отговор, за да се бори и убие болестотворния нашественик. Когато различните имунни клетки се мобилизират, те провокират възпаление, което създава дискомфорт в цялото тяло, болка в главата и гърлото. Другите типични последици от възпалителния отговор е запушеният нос с различни по вид секрети, повишената темпратура, пресипването, може би кашлица и затруднено дишане. Всичко това може да ти отрови деня. И за да стане картинката пълна - след относително плато привечер оплакванията се усилват дори и по 10 през нощта.

Изявата на симптомите и как те се държат през деня спрямо тъмната част на денонощието до голяма степен се повлияват от вашия циркаден ритъм. Малко неясното понятие е създадено да обобщи комбинацията от физиологични, умствени и поведенчески промени в тялото, които следват приблизителен 24-часов цикъл.  В едни часове е активна храносмителната система, в други - нервната, в трети... Затова феноменът е получил сполучливото разговорно определение вътрешен часовник. При хората цикълът светлина-тъмнина в околната среда във връзка с дневния график на активност и почивка служи като основен времеви синхронизатор на 24-часовите ритми.

Базово вътрешният часовник има два “циферблата” - дневен и нощен, ясно контролирани от базовия протеин кортизол, известен като хормон на стреса. Денем той е в динамично състояние, но в една или друга спепен присъства по-активно. Нощем по време на сън обикновено е в режим на пауза. Това е свързано и с имунните реакции - механизмът на тялото да се бори с причинителите на болести.

По несъвсем изучени закономерности по-високите нива на кортизол успокояват  имунната система. И обратно - когато кортизолът спадне през нощта, имунните клетки се активизират, обяснява пред сп. SELF Дан д-р Пастула от Факултета по обществено здраве на Университета на Колорадо. Струпвайки се на възлови места в тялото, имунните клетки провокират възпалителни процеси. А както всеки се е убедил от личен опит, състоянието на ожесточена битка с патогените е свързано с усилване на симптомите. Така парадоксално точно лечебната програма на организма влошава настинките и грипа. Между двете отчетливи състояния на прилив и отлив на симптомите вечерните часове са нещо като сива зона на относително спокойствие.

Друга причина да се чувстваме по-зле от настинката си нощем е промяната на гравитационните сили в легнало положение. През деня земното притегляне помага за освобождаване на синусите и гърлото от секрети, нощем те просто задръстват носоглътката.

И не на последно място - през деня стотици неща отвличат вниманието ни и това “отнема” от тежестта на неразположението. А нощем оставаме сами със симптомите си.