Данните за България показват, че близо 10% от възрастните са засегнати от диабет

Диабет, характерен за възрастните, се появява все повече сред деца. Това каза за БТА доц. Антоанета Гатева, ендокринолог в Александровска болница.

Диабетът сред децата обикновено е тип 1 и се проявява заради особености на имунната система, но заради заседналия начин на живот и затлъстяването, вече се среща и диабет тип 2, който е характерен за възрастните хора, което е стряскащо, каза още тя.

Данните за България показват, че близо 10% от възрастното население е засегнато от диабет, но около 3% от тях не са диагностицирани. Основни рискови фактори за диабет са обездвижване и затлъстяване, а усложненията от диабет може да започнат още преди изявата му, предупреди лекарят.

Днес започва кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!" с безплатно измерване на гликиран хемоглобин, по инициатива на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната. Насочена е към хора, които нямат доказан диабет. Подробности за записване могат да се намерят на сайта на Александровска болница, секция "Новини".