Според учените новият тест, който работи с кръв от пръста, може да спаси живота на десетки хиляди хора по целия свят

Учени разработиха първият в света бърз тест за откриване на мозъчни тумори, съобщи ДПА. Тестовете могат да бъдат използвани от пациентите в домашни условия и приличат на тези за КОВИД-19. 

Агресивните мозъчни тумори убиват 200 000 души всяка година. 

Понякога туморите се появяват отново след първоначалното лечение и тази непредсказуемост ги прави трудни за откриване, което от своя страна води до лоша прогноза. 

Според учените новият тест, който работи с кръв от пръста, може да спаси живота на десетки хиляди хора по целия свят. Тестът може да подпомогне и здравните системи, редуцирайки нуждата от магнитно-резонансна томография и спестявайки разходи за някои клинични изследвания. 

Научен екип от университета Нотингам Трент е бил начело на разработката, осъществена съвместно с университета в Шефилд. Проф. Филип Уилсън от университета в Нотингам каза: "Мозъчните тумори се лекуват по-най-добрия възможен начин, щом бъдат открити. За нещастие връщането на заболяването е голям проблем. Някои тумори се развиват много бързо и са много агресивни. Ако човек си направи магнитно-резонансна томография шест месеца след лечението, за това време туморът може да е започнал да расте отново. Трудно е да си представим медицинска технология, която да е по-широко използвана и лесна за употреба от бързите тестове. Този тест може да се прави регулярно от пациентите у дома. Надявам се, че подобни тестове ще бъдат разработени и за други видове рак. Така бихме спасили живота на милиони хора по целия свят."

Учените се фокусират върху разработката на бързи тестове, които са в състояние да уловят специфични за туморите молекули в кръвта. Прототипите са разработени като част от проекта преди клиничните изпитвания, пише БТА. 

Технологията трябва да подпомогне откриването на видове рак като глиобластом, който е най-злокачественият мозъчен тумор. Д-р Ола Ромини от университета в Шефилд каза: "Агресивните мозъчни тумори като глиобластом винаги се връщат след лечението. Диагностицирането във възможно най-ранен стадий е предизвикателство и приоритет. Пациентите си правят магнитно-резонансна томография на всеки три до шест месеца. Успешното разработване на бързи тестове може да превърне тестуването в ежеседмично и туморите ще бъдат откривани по-рано, в стадий, който позволява лечение."