• Диетологът му разкрива, че боксьорът в тежка категория се придържа към порцион с около 3000 калории дневно
  • Преди и след тренировка пие шейкове, които включват яйчен, казеинов, грахов или соев протеин
  • Според Американската асоциация по диетология спортистите е добре да набавят необходимата им енергия чрез храна, която съдържа 12-15% белтъчини, 25-30% мазнини и 55-58 на сто въглехидрати

Да имаш тяло като любимия боксьор, е мечта за много млади мъже, дори за такива, които не спортуват твърде активно.

Затова и боксовите диети стават все по-популярни, а менюто на големите звезди все по-енигматично. Това отваря ниша за самозвани специалисти да предлагат хранителни режими с обещание, че чрез тях можеш да постигнеш физически успехи или да изваеш тяло като на шампион. Често съветите им са свързани с рекламирането на хранителни добавки за трупане на мускулна маса, което невинаги е най-правилният път към успеха.

Личният диетолог на британския боксьор Тайсън Фюри разкри наскоро, че нищо не върши по-добра работа от истинската храна, когато е дозирана правилно. Джордж Локууд живее с носителя на титлата WBC в тежка категория няколко месеца в годината, докато той се подготвя за големи битки като тази срещу Франсис Нгану в Суадитска Арабия.

“Макар Тайсън Фюри да изглежда голям човек, всъщност не яде много”,

признава диетологът му пред “Дейли мейл”. По думите му шампионът се придържа към прясно приготвени ястия, които са между 2700 и 3200 калории дневно, което е оптималното за хора с неговия ръст.

35-годишният Фюри е висок 2,06 метра и в момента тежи около 120 килограма. Имаше обаче периоди на депресия и злоупотреба с алкохол, когато стигна до 160 килограма, но успя да се върне във форма със строга диета и изтощителни тренировки. Въпреки това не смята, че някога ще се отърве от паласките под талията си, които нежно нарича “любовни дръжки”.

“Хубаво е да си с добро тяло, но не се надявам да имам такова, защото винаги съм бил дебел, още от бебе. Тренирам повече от 20 г. и разбрах, че боксът не е състезание по бодибилдинг. Въпреки че не изглеждам като човек, който може да пробяга 30 километра, аз мога да се бия здраво”, обяснява Тайсън Фюри, който

държи рекорд от 33 победи от 34 мача

Диетологът му разкрива, че той приема разнообразна храна, макар да не е голям фен на зеленчуците. Обикновено закуската му включва по две варени яйца, печени пуешки наденици, парчета черен пудинг и три картофа.

За обяд яде печено пилешко месо с ориз, сладки картофи, спанак, домати, краставици и лук. Вечерята му е почти същата, но задължително включва и люти чушки. Лютивото е сред любимите ястия на шампиона в тежка категория преди решителни битки. Затова Джордж Локууд му разрешава някоя друга порция къри по време на тренировъчния процес, както и предпочитаната от боксьора американска закуска с бекон, свински наденици и пържени яйца. Хранителният му режим включва и следобедна закуска от кисело мляко с плодове като малини, къпини и боровинки.

“Черният пудинг, който е много популярен в Обединеното кралство, е сред основните му ястия. Това е вид кървавица. Приготвя се от органи на свине или крави, зърнени храни или овесени ядки. Съдържащата се в нея кръв я прави богата на

желязо, което е необходимо при интензивни тренировки,

защото помага за производството на хемоглобин, който пренася кислорода в тялото”, обяснява личният диетолог на шампиона с прякор Циганския крал.

Тайсън Фюри също така пие шейкове преди и след тренировка, които включват казеинов, яйчен, соев или грахов протеин.

Докато повечето хора може да намаляват дневния прием на калории и да увеличават физическото натоварване, за да отслабнат или да останат стройни, това не е ефективно за елитни спортисти като Фюри, посочва Локууд. Причината е, че те се нуждаят от сериозно количество енергия за изтощителните тренировки, които правят преди решаваща битка. Затова и в такива моменти се увеличава количеството въглехидрати, които поемат.

Диетологът е работил и с други състезатели като новозеландския професионален боксьор Джоузеф Паркър и ирландския Конър Макгрегър, който наскоро бе в България. За последния казва, че е бил голям фен на агнешкото и ядял толкова много преди тренировка, че чак го заболявал стомах само докато го гледа какво количество поглъща.

“Много пъти, когато започна да работя с някого, той си мисли, че ще му приготвям ужасна храна от блудково пиле с ориз, агнешки бульон и подобни неща, но аз винаги първо се стремя да разбера какво харесва и да се въртя около него. Разбира се, придържайки се към това, от което има нужда, за да се представи по най-добрия начин”, обяснява Джордж Локууд. А това означава здравословна и прясно направена храна, съдържаща много зеленчуци и плодове.

Проучвания са показали, че растителната диета влияе много добре върху спортистите и техните постижения. Освен това намалява риска от увреждане на сърцето, което често се среща при тях. Според Американската асоциация по диетология е добре те да набавят необходимата им енергия чрез храна, която съдържа 12-15% белтъчини, 25-30 процента – мазнини, и 55-58 на сто – въглехидрати. При висока двигателна активност е допустима промяна в процентите на мазнините и белтъците в зависимост от степента на натоварване. Важен фактор е и приемът на достатъчно течности преди, по време и след тренировка, за да се предотврати дехидратацията на организма. Също така да се правят по-голям брой хранения дневно, но в малки количества, за да се поддържа постоянно доставката на енергия и стабилно инсулиново ниво.