"Няма връщане назад за електронната рецепта. Тя има сериозно подобрение за 3-те седмици, откакто е въведена", каза зам. министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов пред БНТ, чиято оставка бе поискана в петък от Българския лекарски съюз.

По повод оставката проф. Гетов обясни, че искането й едва ли е политическа атака, тъй като той е експерт и оценка за неговата работа дават премиерът и министърът на здравеопазването.

Затова пък с електронните рецепти за 3 седмици са издадени 325 хиляди рецепти за антибиотици, 70% от тях са изпълнени, намалява бързо делът на анулираните. Досега анулираните рецепти са били по 1500 на ден, но вчера по думите на заместник министъра са били едва 700 при 20 хил. предписани.

Именно негово е предложението само с електронни рецепти да се продават антибиотици и лекарства за диабет, след като през август парламентарната комисия по здравеопазване задължава министерството в най-кратки срокове да бъде въведена електронна рецепта за абсолютно всички лекарства.

Въпреки наличието й заради недостига на инсулин в аптечната мрежа износът му бе забранен след официално писмо до министерството от депутата Делян Пеевски и от проф. Костадин Ангелов - председател на комисията по здравеопазване. С тези две писма народните представители са изискали да бъдат предприети незабавни мерки за ограничаване на износа на инсулин и други лекарства.

По думите на Илко Гетов тази заповед е на ръба на закона, тъй като няма текст в българското право, който дава право на министъра да ограничи износа. Износът обаче е ограничен и за пероралните форми за деца, тъй като и за тях може да се очаква недостиг, обясни проф. Гетов.

По думите му забраната за износ е до Нова година и тя заедно с другите мерки ще направи така, че да има лекарства. В момента има недостиг само на един инсулин в страната.

Същевременно има група хора, която иска да отслабне чрез лекарства за диабет и това е т. нар. употреба извън индикациите, обясни зам. министърът. Това било много модерно не само у нас, но и на Запад, където имало цели клиники.

Все пак това не е единствената причина за липсата. Проф. Гетов обясни, че българският фармацевтичен пазар е функция на пазара в ЕС и проблемът с липсата не е само български.

Затова в Европейския съюз съществува инициатива за списък с критични лекарства. Като липсва в една държава, да може да се компенсира с доставки от други държави по механизъм за взаимопомощ.