Международен екип от учени откри принципно нов метод за лечение на рак на кръвта, резултатите от изследването са описани в списанието Nature Cancer.

По време на 20-годишното проучване авторите се фокусираха върху изучаването на нов клас лекарства, наречени imetelstat, които са ефективни при убиването на ракови клетки от левкемия в лабораторията. Освен това се оказа, че веществото причинява специален вид клетъчна смърт фероптоза, открита съвсем наскоро. Експертите успяха да демонстрират този процес за първи път в проби от ракови кръвни клетки.

Imetelstat навлиза в левкемичната ракова клетка и взаимодейства с два важни ензима, които регулират метаболизма на мастните киселини. Това води до разкъсване на клетъчната мембрана, което пък води до смъртта на раковите клетки при остра миелоидна левкемия. Новите възможности за лечение са особено важни за пациенти, които не са се повлияли от традиционните терапии.

В допълнение, лекарството потенциално може да се използва за други видове рак. В момента учените са започнали втората фаза на клиничните изпитвания при пациенти с остра миелоидна левкемия, предава БГНЕС.