• Днес цената на устройството е почти $ 1000 изобретателите уверяват, че след 4-5 г. всяко сканиране ще струва по-малко от чаша кафе
  •  Устройството може да се използва за сканиране на други части на тялото

Представете си, че докато си пиете кафето, гърдите ви се сканират за тумори от малък ултразвуков апарат, прикрепен към чашката на сутиена ви. Екип от Масачузетския технологичен институт, ръководен от турската специалистка проф. Джанан Дагдевирен, разработи тази технология, след като леля почина от рак на гърдата, разказва Би Би Си.

Устройството гарантира ефективно наблюдение на пациенти в риск и проследява появата на тумори между мамографиите.

Според Световната здравна организация (СЗО) ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак. През 2020 г. 2,3 милиона жени са били диагностицирани с това заболяване, от тях 685 хиляди са починали. Това е втората водеща причина за смърт при жените.

Д-р Дагдевирен обяснява, че устройството може да помогне за ранна диагностика. Според Американското онкологично дружество ранното откриване на рак на гърдата в първичен стадий на тумора дава на пациента 99 процента шанс да живее поне още пет години. От жените, диагностицирани на по-късен етап, само 22% оцеляват до петата година.

Инженер Дагдевирен, експерт по материали в Масачузетския технологичен институт, казва, че идеята хрумва за първи път в болницата, където лежи леля . Въпреки че прави всички необходими профилактични прегледи, в един момент тя все пак е диагностицирана с агресивна форма на рак на гърдата. След 6 месеца умира.

По-късно племенницата Джанан разработва “умен” сутиен, към който е прикрепен пластир от гъвкава пореста тъкан със скенер за откриване на тумора. Чашката на сутиена има прорези, през които може да се движи малка ултразвукова камера, за да се покаже вътрешността на гърдите от различни ъгли.

Обикновено при ултразвукови изследвания се използва специален гел, но тук той не е необходим. Според професор Дагдевирен устройството може да открива бучки с диаметър до 0,3 см - размера на тумор в ранен стадий.

“Това означава, че всякакви аномалии могат

да бъдат открити с относително висока точност“,

казва тя.

Изследванията показват, че туморите, които се развиват между редовните мамографии, наричани още “интервален рак”, представляват 20-30% от всички случаи на рак на гърдата. Тези тумори обикновено са по-агресивни от откритите по време на рутинни прегледи.

Новото устройство е особено полезно за жени с висок риск от рак на гърдата, защото открива нововъзникващи тумори във времето между мамограмите или самоизследването.

“Леля ми бе млада, само на 49 години. Не минаваше и през ум, че смъртта може да е толкова близо. Такъв сутиен можеше да я спаси”, разсъждава професорът.

Изследователите предупреждават, че ако новата технология открие някаква аномалия, все пак ще трябва да се направи мамография.

Разработката на “умния” сутиен” е отнела на

екипа 6,5 години

През август изобретението бе патентовано в САЩ и сега е в клинични изпитания.

Днес цената на устройството е почти 1000 долара, но изобретателите уверяват, че с нарастване на производството тя ще намалява. Това ще отнеме около четири-пет години, но после, както уверяват учените, “всяко сканиране ще струва по-малко от чаша кафе”.

Изследванията показват, че основните причини за високата смъртност от рак на гърдата в развиващите се страни са късното диагностициране и неадекватното лечение. Според СЗО, докато 5-годишната преживяемост при рак на гърдата е над 90% в страните с високи доходи, в Индия тя е 66%, а в Южна Африка - 40%.

На теория устройството може да се използва за сканиране на други части на тялото. Миналата година професор Дагдевирен беше бременна и с негова помощ “погледна” нероденото си дете, разказва Би Би Си.

Малката ултразвукова камера се мести из чашката на сутиена.
Малката ултразвукова камера се мести из чашката на сутиена.