• "Лекарите, на които вярваме" даде на 13-ата своя среща нова посока на здравния сектор
  •  За първи път приоритетите на един здравен министър - проф. Христо Хинков, съвпадат с позицията на “лекарите, на които вярваме”
  • Над 400 от тях взеха лично сертификатите за 2023 г.
  • Пробивите при лечението на различните болестите - тема на най-ценната семейна книга от 390 стр.

Да се направят болнични клъстери на териториален принцип, а за хората да има повече профилактика и превенция на тежките болести. Такава посока в здравеопазването дадоха най-добрите лекари в България по време на официалната церемония на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Проф. д-р Асен Балтов (вдясно) бе сред медиците, присъстващи на церемонията, а до него е един от тримата наградени със специалните сертификати на “24 часа” д-р Румен Филев. Отзад е проф. д-р Николай Габровски.

Проф. д-р Асен Балтов (вдясно) бе сред медиците, присъстващи на церемонията, а до него е един от тримата наградени със специалните сертификати на “24 часа” д-р Румен Филев. Отзад е проф. д-р Николай Габровски.

Повече от 400 от общо 700 членове на лигата на “24 часа”, заслужили доверието на пациентите си, присъстваха на 13-ата церемония, организирана от “24 часа” в балната зала “Васил Левски” на хотел “Хаят” в столицата. Както всяка година в “Лекарите, на които вярваме” се включват единствено медици, номинирани от своите пациенти заради качеството на работата им. На преден план е проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев” с младите лекарки от екипа си.

На преден план е проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев” с младите лекарки от екипа си.

В анкета, направена за събитието, медиците зададоха посоката

как трябва да се промени моделът на българското здравеопазване, за да е в полза на хората

А рецептата на “Лекарите, на които вярваме” за добро здравеопазване чуха премиерът акад. Николай Денков и здравният министър проф. Христо Хинков. Шефката  на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова (в средата) бе сред гостите на церемонията. Вдясно е генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова (в средата) бе сред гостите на церемонията. Вдясно е генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Със своето присъствие на церемонията те показаха своето уважение и респект към българските медици и фармацевти.

Болничните клъстери, за които гласуват лекарите, са обединения на различен тип болници в определена територия, които трябва да осигурят пълния набор от здравни услуги за жителите ѝ. Над 400 от лекарите присъстваха на церемонията

Над 400 от лекарите присъстваха на церемонията

В тях обикновено влизат различен тип болници - областни, общински и частни.

Оптимизацията в болничната и извънболничната помощ и да задържим младите лекари е приоритетът на здравния министър Хинков.

“Казаното тук напълно съвпада с приоритетите, заложени в правителствената програма”, каза той за отговорите от анкетата.

“Много съм щастлив, че виждам млади хора, на които пациентите вярват

Когато питате хората, без да им се поставят рамки - винаги получавате верния отговор. Това е най-добрият подход да намерим вярното решение”, обърна се проф. Хинков към пълната зала.

“Правителството вече работи по приоритетите за по-добро здравеопазване, посочени от медиците в лигата на “Лекарите, на които вярваме”, заяви премиерът акад. Николай Денков. Акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков

“Вярвам, че макар и малки, резултатите вече са видими. А догодина ще са още по-видими”, каза той. 

Специални гости на церемонията във вторник бяха проф. Костадин Ангелов - председател на комисията по здравеопазване в парламента, доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, д-р Николай Брънзалов - председател на лекарския съюз, Станимир Михайлов - управител на НЗОК, както и директорите на големите болници у нас. Здравният министър проф. Христо Хинков разговаря с главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров и директора на Александровска болница проф. Атанас Йонков.

Здравният министър проф. Христо Хинков разговаря с главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров и директора на Александровска болница проф. Атанас Йонков.

Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов изпрати поздравително писмо до “24 часа” за утвърждаването на българските лекари и признанието към труда им.

На събитието присъстваха и партньорите, с които “24 часа” се грижи за здравето на пациентите - Eli Lilly, “Астра Зенека”, лаборатории “Рамус”, TEВА ФАРМАСЮТИКЪЛС “Софарма”, “Филип Морис” - България, “Булфарма”, болница “Софиямед”, БОАРОН, верига от болници “Аджибадем Сити Клиник”, НОВАРТИС - България, ЕМ ЕС ДИ - България, “Информационно обслужване”, Регионалната фармацевтична колегия на София, и ДИ ЕНД БИ Кънект - компанията, специализирана в комуникацията с пациенти.

Както всяка година, церемонията бе свързана с алманаха “Лекарите, на които вярваме”. Той стана

изключително ценна семейна книга,

защото в нея са събрани имената на 700 от най-добрите медици в България от всички специалности. Тази година “визитките” на лекарите, на които вярваме са с нов дизайн. В тях са посочени лечебното заведение, където практикуват, координатите - адрес, мейл и телефон, на които могат да бъдат открити. Акцент са конкретните научни интереси на специалистите и информация как преглеждат - по здравна каса, застраховки от частни здравни фондове или приемът е платен. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков е дългогодишен член на лигата на “24 часа”.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков е дългогодишен член на лигата на “24 часа”.

От септември е обновена и търсачката на “Лекарите, на които вярваме” в сайта 24zdrave.bg. Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов влиза в залата на хотел “Хаят”, а път му прави зам.-председателят на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов влиза в залата на хотел “Хаят”, а път му прави зам.-председателят на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

Пациентът може директно от сайта да звънне на лекаря или да му изпрати мейл

Може и да оцени работата му по три критерия.

Всяка година алманахът има и научна част по актуални теми. За 2023 г. е “Медицината: Тренд и българският опит”. Представени са световните тенденции - революционните технологии с изкуствен интелект, роботи, наночастици, телемедицината, персонализираните лекарства.

Своята оценка къде е българската медицина и медицинското образование в контекста на революцията в различните специалности, в дигитализацията, в изкуствения интелект, в достигнатите световни стандарти даде ректорът на Медицинския университет в София, акад. Лъчезар Трайков.  Акад. Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков

А с труда и таланта си всеки ден млади лекари дават заявка, че са следващата генерация, на която пациентите вярват. Сертификат получиха от премиера Денков трима млади лекари, отличени за отдадеността, устрема в науката и старанието си в работата. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев бе сред официалните гости, заедно с директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров и директора на Александровска болница проф. Атанас Йонков.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев бе сред официалните гости, заедно с директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров и директора на Александровска болница проф. Атанас Йонков.

Премиерът акад. Николай Денков: Морал и голямо сърце е формулата за успешен лекар

Правителството вече работи по приоритетите за по-добро здравеопазване, посочени от медиците в лигата на “Лекарите, на които вярваме”.

И вярвам, че макар и малки, резултатите вече са видими. А догодина ще са още по-видими. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред най-добрите медици в България.

Това събитие се утвърди като едно от най-авторитетните, свързани със здравеопазване в България. Аз самият отварям книгата, за да съм сигурен, че правя правилния избор, добави министър-председателят.

“COVID ни показа опасностите в света и без вас няма как да се чувстваме добре в този свят. Има две професии - лекарите и преподавателите, които изискват освен много знания и умения и високи морални качества, без които няма как да успееш да свършиш своята работа”, каза още той.

“Когато ми дадоха списъка на тези, които би трябвало да наградя, видях, че те са и лекари, и млади преподаватели. И това съчетание на висок морал и сърце са единственото, което прави един лекар успешен”, обърна се още Денков към лекарите. Той им благодари за работата от името на цялото правителство.

510 отговарят: Младите ще останат с по-високи заплати и лесен достъп до специализации

Колко болници са нужни на България Как да задържим младите лекари у нас? Трябва ли да се разшири обхватът на извънболничната помощ?

На тези въпроси отговориха 510 от най-добрите медици в България специално за 13-ата церемония на лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”.

Целта е резултатите от нея да станат основа за дебат

трябва ли да се промени моделът на българското здравеопазване, за да е в полза на хората.

Лекарите, отговорили на анкетата, са категорични, че броят на болниците - 341 по данни на Националния статистически институт, е прекалено голям и по-малко от 1% са за запазването му.

Вдигането на заплатите, по-лесният достъп до специализации и създаването на добри възможности за "продължаващо" обучение в модерни болници е начинът младите лекари да останат в България, сочат анкетите. Тези отговори събират по 40%.

С мисъл за пациентите “лекарите, на които вярваме” предлагат

за да се откриват по-рано тежките болести и да се започне спешно лечение, Директорът на УМБАЛ “Света Анна”д-р Славчо Близнаков гледа церемонията заедно с проф. Цветомир Димитров, шеф на Първа градска. Зад тях е зам.-директорът на “Александровска” д-р Стефан Филев.

Директорът на УМБАЛ “Света Анна”д-р Славчо Близнаков гледа церемонията заедно с проф. Цветомир Димитров, шеф на Първа градска. Зад тях е зам.-директорът на “Александровска” д-р Стефан Филев.

трябва да се увеличи обхватът на извънболничната помощ. А начинът според тях е увеличаване на медико-диагностичните дейности за превенция, профилактика и ранно откриване на социалнозначими заболявания. Най-добрите медици в България смятат, че намаляването на хоспитализациите е приоритет, защото ще намали използвания финансов ресурс на НЗОК за престой в лечебните заведения. А това може да стане чрез разширяване на обхвата на болничните процедури, които не изискват прием в болница. И двата отговора събират над 50%.

31-годишният д-р Румен Филев единствен стъпи в научните среди на младите нефролози в Европа и света

Изключително приятен ден, чест е за мен да съм тук и да бъда награден. Мога да пожелая на колегите да останем мотивирани истински и да се борим за пациентите и бъдещето. Това каза младият нефролог д-р Румен Филев от университетската болница “Св. Ана” в София.

Той получи сертификат за новата генерация на лигата “Лекарите, на които вярваме”. Проф. Николай Габровски и доц. Николай Велинов от “Пирогов” се снимат със своите сертификати “Лекар, на когото българите вярват”.

Проф. Николай Габровски и доц. Николай Велинов от “Пирогов” се снимат със своите сертификати “Лекар, на когото българите вярват”.

Д-р Филев е роден през 1992 г. Завършил е Природо-математическата гимназия във Велико Търново. През 2019 г. се дипломира в Медицинския факултет на МУ - София. Става част от екипа на нефрологичната клиника под ръководството на проф. Борис Богов, където специализира и в момента.

От 2020 г. е преподавател в Медицинския университет в София, а от 2021 г. - докторант към същия университет. От тази година е официален представител на България към младежката асоциация на Европейското нефрологично дружество. Член е на работна група към Европейското нефрологично дружество, което има за цел да се подобряват грижите за бъбречно болните пациенти. През тази година д-р Филев има 8 участия на конференции, от които половината на международно ниво, включително представяне на разработка на Световната нефрологична конференция в Банкок. Д-р Асен Николов, началник на Родилната клиника в СБАЛАГ “Майчин дом” (вляво), и управителят на медицински център “Марковс” проф. Димитър Марков.

Д-р Асен Николов, началник на Родилната клиника в СБАЛАГ “Майчин дом” (вляво), и управителят на медицински център “Марковс” проф. Димитър Марков.

Лейтенант д-р Антония Гамишева е отличничката на първия випуск военни лекари

Правя първите си крачки в професионалната си кариера, обещавам ви, че ще отговорим на очакванията и ще се справим както трябва. Това каза лейтенант д-р Антония Гамишева, която получи сертификат за новата генерация на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Тя е отличникът на първия в историята на България випуск военни лекари, които се обучават по тристранен проект на ВМА, Висшето военноморско училище и Медицинския университет във Варна. Родена е в Бургас, където завършва Немската езикова гимназия. Паралелно с учението активно се занимава с традиционното бойно изкуство за самоотбрана джуджицу.

Само преди дни получи офицерските си пагони и назначение във ВМА - София. След края на шестгодишното си обучение лейтенант Гамишева вече е с две дипломи – за магистър по медицина и бакалавър по специалност “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. През годините на обучение участва в различни активности, в това число и в битката с COVID-19 в най-тежките месеци на пандемията. Като курсант във Военноморското училище е командир на отделение (2018 и 2019 г. ) и заместник-командир на дивизион (2021 г.). С днешна дата лейтенант д-р Гамишева вече е част от екипа на столичната военна болница.

Д-р Дияна Бежанска - младата надежда в лечението на редки невродегенеративни заболявания

Благодаря за оказаната чест, искам да благодаря на екипа, с който работя. Надявам се с общи усилия всички да работим за бъдещето на лечението и диагностиката на пациентите. Това каза д-р Дияна Бележанска, дм е лекар-специализант по неврология в Клиниката по неврология към УМБАЛ “Александровска”.

Тя е асистент в Медицинския университет в София от 2021 г. Придобива научна степен “доктор” след успешна защита на тема “Невропсихологични, невроизобразяващи и ликворни биомаркери за болест на Алцхаймер и сродни заболявания”. Член е на Българското дружество по неврология; Българското научно дружество по деменции; Българската организация “Живот с деменция” и европейски професионални организации. Има публикации в международни и български научни списания, участник в няколко национални и международни научноизследователски проекта. Участвала е активно в национални и международни конгреси, симпозиуми и конференции.

Д-р Бележанска има постижения в диагнозата, лечението, профилактиката и грижите за пациенти с редки невродегенеративни заболявания, които протичат с когнитивни нарушения.

Акад. Лъчезар Трайков: Науката ни е на световно ниво, но да скъсим и пътя с практиката и бизнеса

l Лечението не трябва да е по алгоритми, а персонално

l Все още не говорим за 3D печат на органи, но това чука на вратата, каза акад. Трайков

Превантивната медицина е нещо много важно. Когато говорим за здравеопазване, терминът не значи да тичаме след заболяването и да лекуваме или да се справяме с последствията. Правилният подход, който в повечето развити страни определя посоката на развитие, е да вървим в превантивна посока. Това каза в специално видео ректорът на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков по време на официалната церемония “Лекарите, на които вярваме”.

Според него персонализираната медицина се обляга на последните постижения на генетиката. Изкуственият интелект навлиза все повече в здравеопазването в посока анализ на данни, обучението чрез машини, което помага не само в диагностичните процеси, но и в създаването на нови лекарства, което ще доведе до намаляване в клиничните проучвания на страничните ефекти или до по-бързото достигане на един медикамент до пазара, каза още той. Даде пример с така наречените гривни, които вече могат да събират по-задълбочени анализи. отличи и устройствата за 3D печат. Мисля, че все още не говорим за 3D печат на органи, но това чука на вратата и това е нещо, което трябва да имаме предвид и което ще навлезе в медицината и върху което трябва да работим, каза още той. И напомни, че населението в Европа и света застарява и се вдига средната продължителност на живот. Родените днес имат големият шанс да празнуват стотния си рожден ден - нещо, което е изключително добро и което е постижение на цялата медицина, каза още той.

Нашият университет си дава сметка за всички тези процеси. Изключително съм щастлив, че сме част от семейството на т.нар. научноизследователски университети. Това ни дава възможност действително да развиваме наука в абсолютен унисон с европейските тенденции и мисля, че звеното, което се готвим да пуснем в действие - т.нар. център за трансфер на медицина е нещо много важно и ве отговор на всички изисквания и тенденции - да скъсим пътя между науката, която правим на европейско и световно ниво, и приложението в практиката и връзката с бизнеса, заяви акад. Трайков.