Полицията в Източен Пакистан е разбила мрежа за незаконно отстраняване на органи, като е арестувала осем души за хирургическо премахване на бъбреци от стотици пациенти за богати хора, нуждаещи се от трансплантация, съобщават местните власти, цитирани от CNN.

Предполагаемият лидер на бандата, идентифициран като "д-р Фавад", е обвинен в извършването на 328 операции на хора за отстраняване на бъбреците им и продажбата им на клиенти за до 10 милиона пакистански рупии (34 000 долара) всяка, заяви Мохсин Накви, главен министър на пакистанската провинция Пенджаб.

Твърди се, че Фавад е бил подпомаган при операциите от неназован автомеханик, който е извършвал анестезията, каза Накви.

Главният министър заяви, че бандата е привличала пациенти от болници и е извършвала операциите на частно в района на Таксила, град Лахор и в администрирания от Пакистан Кашмир, пише Вести.бг. 

"Те са успели да направят това в Кашмир, защото там няма закон за трансплантацията на бъбреци, така че им е било по-лесно да извършват операциите там", каза Накви.

По думите на главния министър досега са потвърдени три смъртни случая, но властите все още потвърждават данните.

"Сигурно има още операции, които са били извършени, но само този брой е потвърден", добави той.

Преди това Фауад е бил арестуван пет пъти, но всеки път е бил освобождаван и е можел да възобнови дейността си, каза Накви.

Някои от пациентите, чиито органи са били взети, не са знаели, че бъбрекът им е бил отстранен, добави той.

Полицията е прекарала почти два месеца в разследване на случая, след като един мъж е съобщил, че е бил убеден от един от предполагаемите членове на бандата да се лекува на частно.

По-късно, когато отишъл при друг лекар за по-нататъшно лечение, му казали, че няма бъбрек, твърди главният министър.

Накви заяви, че работи с генералния инспектор на полицията в Пенджаб за подобряване на законодателството в страната, така че рекламите за подобни незаконни трансплантации на бъбреци да бъдат забранени онлайн.

"Цялото ни внимание е насочено към проследяване на други банди, които действат по този начин", каза той.

През 2007 г. Пакистан обяви търговската търговия с човешки органи за незаконна, а през 2010 г. законът беше подсилен и отнемането и трафикът на органи се наказва с до 10 години затвор и глоба от 1 милион рупии (3 400 долара).

Преди приемането на това законодателство страната беше център на търговията с органи за чужденци и богати пакистанци, които търсеха трансплантация, а купуването и продаването на бъбреци беше обичайна практика, като някои бедни пакистанци продаваха бъбреците си, за да оцелеят.

Практиката обаче продължава и местните медии съобщават, че през последните години незаконните трансплантации на бъбреци са се завърнали.