• През XX век тя бе смятана за библия на вталяването, сега специалисти твърдят, че не е добра за здравето
  • Последователите обаче казват, че се чувстват енергични, мислят по-ясно и спят по-хубаво

Диетата “Аткинс”, смятана през миналия век за библия на отслабването, днес заема едно от последните места в класацията на авторитетното американско списание US news and world report.

Хранителният режим от 1972 г. на д-р Робърт Аткинс е нареден предпоследен от 24 диети.

Според специалистите подобно хранене е непълноценно и прекаляването с месото може да увреди здравето, особено сърцето. По същата причина
крайно ограничителният

нисковъглехидратен и богат на протеини хранителен план на д-р Пиер Дюкан

тази година въобще не е в класацията.

Диетата “Аткинс” също почива върху ограничаване на въглехидратите, за да се принуди тялото да използва натрупаните мазнини за алтернативно гориво и да ги топи.

Който я спазва, не просто трябва да намали въглехидратите, а и да не поема много от тях наведнъж, за да избегне претоварване на тялото с глюкоза и съответно производство и трупане на мазнини.

Основните причини, заради които хората избират този строг план, са да подобрят контрола над кръвната си захар и да намалят теглото си.

Пациенти на тази диета съобщават, че мислят по-ясно, фокусират се по-добре, чувстват се по-енергични и спят по-хубаво.

- При този хранителен режим се яде предимно протеин - риба, говеждо, пилешко, свинско месо. Трябва да приемате от 120 до 170 грама на всяко хранене.

- На всяко ядене се позволява консумация на масло, дресинг за салата или зехтин.

- Напълнете останалата част от чинията си с нисковъглехидратни зеленчуци като спанак.

Диетата има четири фази:

В първата фаза се разрешават 20 грама нетни въглехидрати на ден, затова планът е наречен “Аткинс 20”. Те се изчисляват чрез изваждане на фибрите и захарните алкохоли от въглехидратите в грамове. Например, ако нещо съдържа 15 г въглехидрати, 5 от които фибри, нетните въглехидрати са 10.

От 20-те грама 12 до 15 гр трябва да идват от зеленчуци без скорбяла като рукола, чери домати, брюкселско зеле.  

Освен тях всяко хранене може да се допълни с месо, птици, морски дарове, сирене, яйца, олио или масло. Тази фаза продължава само две седмици.

В началото на втората фаза в продължение на 7 дни се консумират 25 г нетни въглехидрати дневно, след което постепенно увеличавате приема им с 5 г, докато намерите личния си въглехидратен баланс. Той може да варира от 30 до 80 г нетни въглехидрати дневно.

Целта е включване на повече богати на полезни вещества и фибри храни като зеленчуци, горски плодове, ядки и семена. Тази фаза трае, докато до целевото тегло не останат около 5 кг.

В третата фаза продължавате да увеличавате приема на въглехидрати с 5-10 г. Отслабването става по-бавно. Включвате повече плодове, нишестени зеленчуци и пълнозърнести храни.

До края на фаза 3 вероятно ще консумирате 80-100 г нетни въглехидрати дневно. Ще останете в нея, докато не само стигнете желаното тегло, но и го задържите поне 1 месец.

Четвъртата фаза продължава до живот. Повечето хора консумират 40 до 120 г нетни въглехидрати дневно, за поддържат теглото, достигнато след отслабването. Започвате да добавяте по-широк спектър източници на въглехидрати, като същевременно следите килограмите си, за да се уверите, че не се качват.

Разновидност на диетата е “Аткинс 40”, която се рекламира като “идеална за тези, които имат да свалят по-малко от 20 кг”. Тя изисква 40 вместо 20 грама нетни въглехидрати на ден. “Аткинс 100” се препоръчва за тези, които искат да поддържат актуалното си тегло, и позволява 100 г нетни въглехидрати дневно.

Важно е да се знае, че различните видове въглехидрати се метаболизират по много различен начин и това има различно въздействие върху тялото. В рейтинга за дългосрочно отслабване диетата “Аткинс”. е едва 21-ва. Но

за бързо смъкване на тегло е 2-ра след “Keто”

Сред ползите за здравето специалистите сочат отслабването и свързаното с него намаляване на риска от диабет тип 2. Те обаче сочат, че диетата не е подходяща за бъбречно болни - може да предизвика поява на камъни.

Бременни и кърмачки трябва да се консултират с лекар. Освен това я определят като недостатъчно хранителна, скъпа и трудна за изпълнение.