Хиляди пациенти в Англия ще получат подкожно лекарството, което се прилага при карцином на белия и на черния дроб, на гърдата и на пикочния мехур

За първи път в света стотици пациенти ще могат да се възползват от имунотерапия за лечение на рак под формата на инжекция, която ще съкрати времето за терапията от 30-60 минути едва до 7, съобщи службата по здравеопазване на Великобритания (NHS).

Тя получи одобрението на регулатора на лекарства и здравни продукти в страната (MHRA). Пациентите, отговарящи на условията за лечение с атезолизумаб, ще получат възможност лекарството да им

бъде поставено подкожно вместо чрез интравенозно вливане

Така, освен че болните ще прекарат значително по-малко време в лечебните заведения, и онкологичните екипи ще разполагат с повече време за третиране на пациенти.

“Това одобрение не само ще ни позволи да осигурим удобни и по-бързи грижи за нашите пациенти, но и ще даде възможност на екипите ни да лекуват повече хора през целия ден”, заяви д-р Александър Мартин, консултант онколог в NHS. Произведеният от компанията Roche атезолизумаб, известен също като Tecentriq, е лекарство, което помага на имунната система да открива и унищожава ракови клетки. То се прилага чрез кръвопреливане на пациенти с различни видове рак, включително на белите дробове, на гърдата, на черния дроб и на пикочния мехур.

Досега хиляди пациенти в Англия са се възползвали от интравенозната форма на атезолизумаб, която може значително да намали риска от повторна поява на рак. Клинични изпитвания сочат, че при пациенти с ранен стадий на недребноклетъчен рак на белия дроб атезолизумабът може да

намали риска от повторно появяване на рака или смърт с 34%

след операция и химиотерапия. Иновативното лечение действа, като блокира протеин, който пречи на имунната система на болния да атакува раковите клетки, като така ги прави по-видими.

От NHS - Англия, очакват по-голямата част от общо 3600-те им пациенти да преминат на инжекционно лечение с атезолизумаб, но допълват, че тези, които са на интравенозна химиотерапия в комбинация с лекарството, могат да останат на преливане. Проучвания показват, че по-голямата част от хората с онкологични заболявания предпочитат подкожното лечение, било то инжекция или вливане точно под кожата, поради

по-малката болка и дискомфорт,

лесното приложение и по-кратката продължителност на лечението в сравнение с интравенозната инфузия.

“Първото в света въвеждане на това лечение ще означава, че стотици пациенти ще могат да прекарат по-малко време в болницата и ще се освободи ценно време в отделенията за химиотерапия на NHS”, коментира проф. Питър Джонсън, директор по раковите заболявания в NHS - Англия. По думите му този ход показва как здравната служба се ръководи от иновациите и се стреми да осигурява на пациентите си най-модерното лечение на рак.

“Поддържането на възможно най-доброто качество на живот за пациентите с рак е от жизненоважно значение, така че въвеждането на по-бързи инжекции под кожата е изключително важно”, допълни още Джонсън.

Освен нововъведената терапия Великобритания увеличи капацитета си от контролни органи за сертифициране на лекарства. Те се назначават от MHRA, за да определят дали производителите и техните медицински изделия отговарят на изискванията.

“Почти удвояваме капацитета за оценка на медицинските изделия във Великобритания

и така подпомагаме достъпа на пациентите до безопасни и ефективни продукти, от които се нуждаят, за да опазят здравето си”, коментира д-р Лора Скуайър, служител на MHRA по въпросите на качеството и достъпа до здравеопазване.