Роговиците на израелец, станал жертва на тероризъм, бяха трансплантирани вчера, съобщи болницата "Ичилов" в Тел Авив, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Чен Амир на 42 години, охранител в общината, е бил убит на 5 август при терористично нападение в центъра на Тел Авив.

Роговиците са трансплантирани на 81-годишна жена и на 75-годишен мъж. Семейството на Амир дарява роговиците и тъканите му. Медицинският център "Шеба Тел-Хашомер" заяви, че от тези тъкани ще се възползват около 50 пациенти. Чен и съпругата му Веред са подписали декларация за даряване на органи.

Терористът, идентифициран като 22-годишния Камал Абу Бакр, член на палестинската групировка "Ислямски джихад", е предизвикал подозренията у Амир и колегата му, които се обърнали към него. Бакр стрелял по охранителите с пистолет, ранявайки тежко Амир. Другият охранител отвърнал на изстрела. Бащата на три момичета е погребан в кибуц Рейм в Негев.

Интересът на Израел към даряването на органи рязко се повиши, след като през април органите на Леа (Луси) Дий бяха дарени на петима пациенти. Жената, заедно с дъщерите ѝ Мая и Рина, бяха убити на 7 април при палестинска стрелба от кола в Северен Израел. Съпругът на Леа, равинът Лео Ди, открито говори за значението на даряването на органи.

Израелците бяха развълнувани от емоционалната среща между скърбящото семейство Дий и благодарните реципиенти. Подобна среща се състоя през юни между семейството на братята Ягел и Хилел Янив и реципиентите на техните роговици. Братята са били убити през февруари при стрелба от кола в палестинското село Хувара.

Ръстът в интереса към донорството може да спаси човешки живот, тъй като няма достатъчно органи, които да отговорят на нуждите на пациентите, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб, сърце, бял дроб, панкреас или бъбрек, заявиха от Националния център по трансплантации, предаде БТА.

През 2022 г. от общо 656 трансплантации на органи в Израел 326 са от живи донори, а 330 от починали хора, сочат данните на Националния център по трансплантации.