Актуалната картина на западния свят през 2023 г. е меко казано стряскаща. Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис увеличаващ се с над 50% в Ирландия и Португалия. Има ли риск някои отдавна забравени болести да се завърнат с нова сила през XXI век?

Намаляващите нива на ваксинация в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици. Разбира се и изменението на климата допринасят за перфектна атмосфера, при която страшните болести, смятани за отдавна останали в отминала епоха, се завръщат в страни, които не сме вярвали, че могат да се появят пак, пише "Политико". 

Като прибавим и факта, че бактериите стават все по-устойчиви на антибиотиците. Това пък означава, че едно от най-революционните лекарства за последните 100 години е застрашено.

Докато по-добре финансово осигурените страни са съумели да елиминират много от епидемиите през предходните векове чрез кампании за ваксинация, информиране на обществеността за здравето и въвеждане на ефективни съвременни лекарства, през 21-ви век се наблюдава обрат в събитията. С пандемията COVID-19 и "ерата на глобалното кипене", здравните системи се оказват на заден план в борбата с някои от най-старите и опасни заболявания.

Ето пет древни болести, които се завръщат през XXI век:

Морбили

Морбили е една от най-заразните болести при хората. В миналото се е появявала като епидемия на всеки две-три години, и е причинявала смъртта на повече от 2 милиона души. Това се променя, когато бащата на съвременните ваксини Джон Франклин Ендърс създава ваксината. Първата е разрешена за употреба през 1963 г. След това ваксинацията става широко разпространена. Но болестта е толкова заразна, че имунитетът в населението трябва да е 95 %, за да се спре разпространението ѝ.

В днешно време тези стойности не са достигнати, което води до избухване на епидемии в Стария континент. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чешката република и Албания губият статута си на държави без морбили. Само два месеца след началото на 2023 г. в европейския регион вече има 900 случая на морбили - надхвърляйки общия брой за цялата 2022 година.

Холандия че е вероятно морбили да се завърне отново. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност съобщи, че се очаква в столицата да се появят десетки хиляди случаи поради по-ниското ниво на ваксинация в течение на няколко години, което се е задълбочило от пандемията насам.

"Данните от Лондон оформят ужасяваща картина. Не трябва да подценяваме сериозността на това предупреждение", казва Андрю Полард, директор на Оксфордската изследователска организация за ваксини.

Сифилис

Сифилисът е бактериално заболяване, което се предава по полов път. Лекува се се пеницилин, ако се хване навреме. Ако обаче не се улови навреме, се развива на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми, като температура или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в организма, но не причиняват проблеми. Последният етап може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органите и да доведе до фатален край

В края на XVIII в. се смята, че над един на всеки пет лондончани е имал сифилис до средата на 30-те си години. Агенцията за здравна сигурност на страната отново наблюдава огромни скокове, като броят на случаите през 2022 г. - 8 692 - е най-големият годишен брой от 1948 г. насам.

Последното годишно епидемиологично проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочи, че случаите в целия ЕС и в Европейското икономическо пространство се увеличават. Най-високият процент през 2019 г. е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Неангажиращите сексуални контакти са по-лесни от всякога, благодарение на широко разпространените приложения за запознанства. Но не само това е причина за увеличението на случаиъе. Смята се, че за това нарастване са допринесли и съкращенията на услугите за сексуално здраве. Например 1 милиард паунда са били орязани в Англия.

Подагра

Болестта на кралете се завръща и този път от нея страдат не само кралските персони, които пируват с червено месо и алкохол.

Подаграта е болезнен вид артрит, при който малки кристали се образуват около ставите. Това често се случва на големия пръст на крака. Случаите се увеличават в цял свят, като в САЩ и Канада има най-голямо увеличение на прогнозите за степента на разпространение на подаграта между 1990 и 2017 г.

Рисковите фактори за подагра включват: да сте от мъжки пол, да сте затлъстяли, да имате здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет. Фактор може да бъде и употребата на храни с високо съдържание на фруктоза. Влияние може да окаже и консумацията на алкохол.

Предвид факта, че процентът на затлъстяване в европейския регион не показва признаци на забавяне, изглежда, че болестта на кралете може да не си отиде скоро.

Проказа

Проказата е тежко кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на чувствителност в кожата, очите и носа. Това е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, някога са виждали.

Но, за съжаление това не се очертава да остане дълго така. Нов доклад за клинични случаи показва, че проказата може да е станала ендемична за Флорида в САЩ. През последното десетилетие броят на регистрираните случаи се е увеличил повече от два пъти в югоизточните щати на САЩ. Въпреки че за увеличаването на случаите се вини именно нездравословният начин на живот, изследователите посочват и неправилното лечение на заболяването като причина за това.

В древността хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени острови под карантина, известни като колонии за прокажени. В днешно време болестта може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко лекарства, а ранното й откриване може да предотврати инвалидизацията.

Малария

Маларията далеч не се смята за болест, която се среща само в тропическите райони на Африка, Азия и Латинска Америка. Болестта се е срещала в блатистите райони на Париж и покрай Темза в Лондон, а в края на XIX в. в Сардиния в Италия са регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 жители. В Европа болестта успява да изкорени чрез мащабна следвоенна програма за пръскане с инсектициди, пресушаване на блатата и медикаментозна терапия.

Независимо от това, че маларията все още не се е завърнала напълно в региона, като изключим няколко локални случая, нарастването на други болести, пренасяни от комари, като например денга и вируса на Западен Нил, трябва да се разглежда като мигащ предупредителен знак. От другата страна на Атлантическия океан, през юни, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупредиха за няколко локални случая на малария.

Що се отнася до съдбата на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс заяви, че с увеличаването на екстремните метеорологични явления в региона Европа "можем да станем свидетели на завръщането на маларията".