Здравният министър Христо Хинков заяви пред bTV, че ще се бори за съществено увеличени на парите за Спешна помощ с 15-20% за бюджета за 2024 г.

„В този (б.р. сегашният) бюджет, който е за половин година, не се предвиждат пари за увеличения на заплатите за медиците от Спешната помощ, но миналата година е имало две увеличения. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика“, каза Христо Хинков.  

Той допълни, че така трудът им ще стане първа категория и това ще има даде възможност догодина да искат много по-високи пари.

Казусът „Майчин дом“

„Когато един човек започне да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 г., той започва да се променя. Говоря за шефовете на някои болници, за т.нар. феодализация. Примерът с „Майчин дом“ е това“, заяви здравният министър.

Той допълни, че здравното министерство е извършило проверки в болницата.

„Последната проверка показва, че нивото на заплати е достигнало нивото от Колективния трудов договор. Има несправедливо разпределение на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам разговори с изпълнителния директор. Но там проблемите са като че ли на лична основа и хората са скарани заради пари“, каза Христо Хинков.  

Той допълни, че този случай не е изолиран, и че в страната има много други държавни болници, чиито директори взимат подобни пари.