Над 3700 деца са преминали през скрининговата програма за очни прегледи на Столичната община и Българско дружество по детска офталмология и невроофталмология. Сред прегледани 40 на сто от първокласниците в София се установява увеличаване на случаите и на степента на късогледство, обясни офталмологът от Александровска болница проф. Александър Оскар.

При близо 23 на сто от децата е установен проблем, който създава необходимост от допълнителни изследвания и децата са били насочени към специалист. За 35 на сто от прегледаните деца това е била първа офталмологична консултация. При 636 деца лекарите са констатирали рефракционни аномалии, като това е най-често срещаното нарушение на зрението. Пари са осигурени за всички деца, но са прегледани само тези, за които е имало съгласие от родителите.

„Няма по-важно от здравето, особено, от здравето на децата и навременното диагностициране на здравен проблем е особено важно за по-нататъшното лечение", каза Фандъкова.

Проф. Оскар предупреди, че се установява пряка връзка между осветеността на стаята и развитие на късогледството. Не се препоръчва и гледане отблизо - на по-малко от 35 см на телефонните екрани. Гледането на екрани от по-малко разстояние е мощен стимул за развитие на късогледство.

Гледането на телевизия трябва да бъде от разстояние, което е равно на три пъти дължината на диагонала на екрана, препоръча проф. Оскар.

Основният рисков фактор е прекомерната употреба на дигитални устройства. Липсата на витамин D е в основата на прогресията на късогледството. При почти 100% от децата с късогледство установяваме липса на витамин D и препоръчваме на родителите да го набавят чрез хранителна добавка, каза още проф. Оскар.

През последните 10 г. сме извършвали различни теренни проучвания и се оказа, че над 90 на сто от децата в първи клас в Северозападна България не са консултирани от очен специалист, допълни проф. Оскар.

„Според данните на Световната здравна организация 25% от децата по света, за щастие този процент в България е по-малък, имат проблем, свързан със зрението. Понякога самата нужда от очила може да породи проблеми у децата и да причини късогледство, главоболие и развитието на така нареченото „мързелово око“. Това е най-социално значимият проблем в офмалтологията, който засяга приблизително 5 % от всички деца. Коварното при това заболяване е, че трудно може да се разпознае от родителите и децата биват късно диагностицирани“, каза проф. Александър Оскар. 

Програмата за скрининг на зрението на първокласниците ще продължи и през следващата учебна година.