Медици от Велико Търново са помогнали за спасяването на новородено със сърдечна аномалия, трнаспортирано от Търговище към София за специализирано лечение. Това става ясно от благодарствено писмо от колегите им от болницата в Търговище. Писмото, качено на фейсбук страницата на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов" е изпратено от д-р Радост Едрева – началник на неонатологията в търговищката болница и изпълнителния директор д-р Иван Светулков. Лекарите изказват своята благодарност за съдействието, подкрепата и предприетите действия от екипите, били на дневно дежурство на 27 май в Спешно отделение, неонатология и Центъра за спешна медицинска помощ  в Търново. В този ден екип от болницата в Търговище тръгва с новороденото към Националната кардиологична болница в София. Малко преди старата столица състоянието на детето рязко се влошава и изпада в кардиогенен шок с непосредствена опасност за живота. Екипът се обажда на спешния телефон 112 и съобщават, че тръгват към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. С оглед възрастта на детето дежурният лекар в неонатологията д-р Тотева веднага се отзовава на молбата за помощ и заедно с дежурния екип извършват кардиопулмонална ресусцитация, включване на апаратна вентилация и започват медикаментозно лечение. Към екипа се включва и д-р Кина Николова, началник на неонатологията в Търново.

Поради тежкото състояние и невъзможния към момента прием в Националната кардиологична болница се налага връщане на бебето в болницата в Търговище. Междувременно възниква технически проблем с транспортния кувьоз, заради който връщането с тяхната линейка е невъзможно.

„Благодарение на д-р Кина Николова и дежурните в ЦСМП беше организиран транспорт на линейка с транспортния инкубатор на Неонатологично отделение. Издадени бяха всички необходими документи за последващ прием на пациента в МБАЛ Търговище. Специални благодарности и за шофьора на линейката Александър за съдействието и безупречния транспорт! Поздравяваме ви за това, че във вашите екипи работят медицински специалисти, които притежават и не са загубили чувството си за съпричастност, етичност и емпатия“, се посочва в благодарственото писмо, адресирано до директора на болницата във В. Търново д-р Даниел Илиев и до шефката на ЦСМП д-р Веселка Стоянова.