Едно хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт от рак на белия дроб, според "вълнуващи" и "безпрецедентни" резултати от продължило десетилетие глобално проучване, съобщава "Гардиън".

Приемът на лекарството Osimertinib след операция драстично намалява риска от смърт на пациенти с 51%, показват резултатите, представени на най-голямата в света конференция за рака.

Ракът на белите дробове е водещата причина за смърт от рак в света, причинявайки около 1.8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от проучването в късен етап, ръководено от Йейлския университет , бяха представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) в Чикаго.

"Преди 30 години не можехме да направим нищо за тези пациенти“, каза д-р Рой Хербст, заместник-директор на Раковия център на Йейл и водещ автор на изследването. "Сега имаме това силно лекарство".

"50% са голяма работа при всяко заболяване, но още повече при заболяване като рак на белия дроб, което обикновено е много резистентно на терапии“.

Проучването включва пациенти на възраст между 30 и 86 години в 26 страни и разглежда дали хапчето може да помогне на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването.

Всички в изпитването са имали мутация на гена EGFR, която се открива при около една четвърт от случаите на рак на белия дроб в световен мащаб и представлява цели 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при жените, отколкото при мъжете и при хора, които никога не са пушили или са били леки пушачи.

Хербст каза, че "вълнуващите“ резултати добавят огромна тежест към по-ранните констатации от същото проучване, което показва, че хапчето намалява наполовина риска от рецидив на заболяването.

Хербст коментира, че хапчето "променя практиката" и трябва да се превърне в "стандарт за грижа" за една четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света с EGFR мутация.

Някои пациенти в Обединеното кралство, САЩ и други страни вече имат достъп до лекарството, каза той, но повече трябва да се възползват от него.

Не всеки, диагностициран с рак на белия дроб, се тества за EGFR мутация, което трябва да се промени, каза още Хербст.

Лечението след операция с Оsimertinib, известен също като Tagrisso и произведен от AstraZeneca, "значително понижава" риска от смърт при пациенти с рак на белия дроб, съобщават резултатите от изпитването. "Адювантът osimertinib демонстрира безпрецедентна, силно статистически значима и клинично значима обща полза за преживяемостта при пациентите“, се казва в доклада.

След пет години 88% от пациентите, които са приемали ежедневно хапчето след отстраняването на тумора, са все още живи, в сравнение със 78% от пациентите, лекувани с плацебо. Като цяло има 51% по-нисък риск от смърт за тези, които са получавали osimertinib, в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

Ползата за преживяемостта се наблюдава във всички подгрупи на проучването, включително тези с първи, втори и трети стадий рак на белия дроб. Химиотерапия е била приложена на 60% от участниците в проучването и ползата за преживяемостта с Оsimertinib е била наблюдавана независимо от това дали е получавана преди това химиотерапия.

"Трудно е да се опише колко важно е това откритие и колко време е било необходимо, за да стигнем дотук“, каза д-р Нейтън Пенел, експерт на ASCO, който не е участвал в проучването.

"Това показва недвусмислено много значително подобрение в преживяемостта".

Резултатите подчертават важността на ранното диагностициране на пациентите с рак на белия дроб, тестването за EGFR мутации и лечението на всички с EGFR мутация с Tagrisso.

Около две трети от 682 пациенти в проучването са жени. Около две трети от пациентите също не са имали анамнеза за пушене, което предполага, че хапчето действа при пушачи и непушачи, диагностицирани с рак на белия дроб, пише Медиапул.