Пролетно пробуждане: хидратирайте отвътре и отвън, включете антиоксиданти и ензими

Времето най-после се затопли, но все пак е преходен период за кожата и изисква специално внимание. По това време на годината е нормално тя да е по-суха от обичайното, защото студът е голямо предизвикателство за нея. До вчера е била брулена от ветрове и подлагана на температурни разлики. Климатиците и парното през студените месеци също изсушават кожата. Може да забележите лющене и сивкав цвят, но не се отчайвайте, защото има начини да я съживите.

Хидратация

Хидратацията е ключов фактор за поддържане на здрава и сияйна кожа през цялата година, но особено сега, когато преминаваме от зимата към пролетта и лятото. През по-студените месеци сухият въздух е нанесъл щети върху кожата, които трябва да компенсирате. На първо място, хидратирайте се вътрешно. Пийте много вода, защото тя помага за поддържане на кожата овлажнена отвътре навън, както и за изхвърляне на токсините и насърчаване на цялостното здраве на организма. И разбира се, включете мощни хидратиращи продукти за грижа за кожата в рутината си. Съставки като масло от ший, невен и лайка са особено полезни за хидратиране и възстановяване на кожата при навлизане в топлите сезони. Маслото от ший е естествен емолиент, който помага за задържане на влагата и защитава естествената бариера на кожата. Невенът и лайката са известни със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства, което ги прави чудесни за успокояване на раздразнена или чувствителна кожа. Тези съставки може да бъдат намерени в различни продукти, включително серуми, ампули, кремове, лосиони.

Включването на хидратираща маска за лице също може да помогне за подмладяване и възстановяване на кожата. Помислете за ползването на съставки като масло от жожоба и масло от авокадо. Те са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които помагат за подхранване и защита на кожата.

Ако ползвате продукти с ретиноиди, е време да ги лимитирате или направо да ги спрете. Те изсушават кожата, а и при силно слънце е много опасно да излагате кожа, която се третира с толкова силна съставка.

Ексфолиране

Друга ключова стъпка в подготовката на кожата ни за пролетта е ексфолирането. Нежното премахване на мъртвите клетки може да помогне за разкриването на по-сияйна и гладка кожа и да подобри ефективността на продуктите, които използваме.

Включването на физически ексфолиант, като например нежен скраб, може да помогне за ефективното премахване на мъртвите клетки и подобряването на текстурата на кожата. Потърсете продукти, които съдържат естествени ексфолианти като тихоокеанската морска сол, която помага за премахване на замърсяванията и отпушване на порите, и екстракт от розмарин, който има противовъзпалителни свойства, които успокояват.

На който и ексфолиант с натурални съставки да се спрете, няма да сбъркате, но внимавайте да не съдържа твърде едри частици, защото може да раздразни и дори да нарани кожата ви, вместо да ѝ помогне.

Не забравяйте, че не само кожата на лицето и деколтето е пострадала през зимата. Цялото ви тяло е било подложено на измръзване и резки промени на температурите. Затова си набавете ексфолиант за тяло, с който може 1-2 пъти седмично да правите нежни масажиращи душове. Задължително изсушавайте добре тялото след баня и запечатвайте с хидратиращ лосион или крем. Масла като кокосовото например също могат да накарат кожата на тялото ви да записука от удоволствие. Не ползвайте масла обаче, ако сте склонни към развитие на акне.

Защита от слънце

Докато се радваме на дълго липсвалото ни слънце, е лесно да забравим потенциалната вреда, която лъчите му може да причинят на кожата ни. Увреждането от слънцето е една от водещите причини за преждевременно стареене и е сред високорисковите фактори за рак на кожата. Ето защо нанасянето на слънцезащитни продукти всеки ден е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа независимо от времето.

Дерматолозите препоръчват използването на широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF най-малко 30. Широкоспектърен означава, че предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи, които са вредни за кожата. UVB лъчите могат да причинят слънчеви изгаряния, докато UVA лъчите могат да проникнат по-дълбоко в кожата, причинявайки увреждане, което да доведе до преждевременно стареене и рак на кожата.

Слънцезащитният крем не е единственият начин да защитите кожата си от слънцето. Носенето на защитно облекло, като шапки и дълги ръкави, и търсенето на сянка по време на пиковите слънчеви часове (обикновено между 10 сутринта и 16 часа) също може да помогне за намаляване на риска от увреждане.

В допълнение към слънцезащитните лосиони включването на продукти с естествени слънцезащитни съставки също може да повиши защитата на кожата ви. Например цинкът е изцяло натурална минерална съставка, за която е известно, че създава слънцеблокираща бариера върху кожата, за да помогне за защитата срещу UVA и UVB радиация с дълги лъчи. Потърсете крем с цинк и допълнително си го набавяйте вътрешно.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са от съществено значение за поддържането на здрава кожа. Те помагат за предпазване от увреждания, причинени от свободните радикали. Витамин С е сред най-мощните антиоксиданти, който е известен със способността си да изсветлява и изравнява тена на кожата, както и със свойствата си за повишаване на колагена. Плодовете на шипката са с невероятно високо съдържание на витамин С, поради което ги препоръчваме във вашата рутина за пролетния период. Ако сте ползвали през зимата ретиноидни препарати, може да преминете на естествената им алтернатива – шипковото масло.

Друга съставка, която може да осигури антиоксидантни ползи, е екстрактът от зелен чай. Той е пълен с полифеноли, които са антиоксиданти. Те предпазват от UV увреждане и намаляват възпалението на кожата. Освен това е доказано, че екстрактът от зелен чай има ползи против стареене и дори може да помогне за предотвратяване на образуването на бръчки.

Чрез включването на продукти, богати на антиоксиданти, във вашата всекидневна грижа за кожата може да ѝ дадете допълнителен тласък на защита и подхранване.

Eнзими

Ензимите също са ваш приятел в адаптационния период – те ликвидират мъртвите клетки от повърхността на епидермиса. Всъщност горният слой на кожата в основата си се състои от мъртви клетки и трябва редовно да се самопочиства, но в големия град процесите на ексфолиация са нарушени. Дебелият слой от мъртви клетки предизвиква кислороден глад, повяхнал тен, нисък тонус и преждевременно образуване на бръчки. Именно ензимите помагат да се отстрани този слой, за да се възстанови гладкостта и мекотата на кожата. Ще ги откриете в пилинги, скрабове, маски, гелове и лосиони за измиване. Обикновено се използват ензими, получени на основата на папая, ананас и боровинки. Могат да се прилагат дори на чувствителна кожа.