"При тази ниска заболеваемост и при това много по-леко протичане, особено при имунизирани много рядко може да се стигне до смъртен изход, e безсмислено да ограничаваме допълнително хората, тъй като и изолацията и карантината плашат хората, карат ги да се изследват по-малко, ако се изследват – да не споделят положителните си резултати, а всичко това е вредно." Това заяви доц. Кунчев.

Често определяна като най-сериозната здравна криза от десетилетия насам, пандемията от COVID-19 постави света на колене. Коварният вирус разби измамното усещане, че човекът е непобедим господар на действителността и му припомни колко крехка е същността му.

Според доцент Кунчев най-тежките времена, свързани с пандемията, вече са отминали. Вероятно това е и причината за предложението задължителната карантина за болните и за контактните им лица да отпадне.

"То е в резултат на наше предложение, на мой доклад до министъра, обсъдихме го с колегите. Идеята за това нещо циркулира вече близо месец, тъй като виждаме практиката и в други страни – те приравниха, имах лични впечатления от Япония, тя беше страната, която въведе изключително тежки ограничения, но поетапно, от 15.05, те приравниха заболяването с грип и всички мерки, които се прилагат са тези, които се прилагат към грипа. Така че това е стъпка в същата посока", коментира той пред "Нова нюз".

'При нас има една особеност, че в Закона за здравето, предното НС записа, че коронавирусът е заболяване, срещу което се налагат и карантина и изолация, това трябва да се промени, за да може чисто юридически да стане.

Безмилостният бич на пандемията удари и България. Доцент Кунчев и до днес помни момента, в който COVID-19 навлезе на територията на страната и промени животите ни завинаги.

"Може би ние епидемиолозите професионално някак бяхме подготвени, че това рано или късно ще се случи, тъй като нещата в Китай бяха започнали още от ноември, декември предишната година, постепенно започнаха да се изнасят случаи и в друга части на света. Беше ясно, че една въздушно-капкова инфекция рано или късно ще стигне до всички страни. Точно на 08.03 бяхме на ресторант с наши близки, когато ми позвъниха, че трябва спешно да се явим в МС, за да направим първото заседание и обсъждане какви мерки да се вземат и какво значи това за България, така че наистина няма как да го забравя", спомня си той.

За да постигнем победа в битката с новия и непознат вирус планът на държавата включваше мерки, които някои сметнаха по-скоро за ограничителни, отколкото за предпазни. Под медицинските маски видяхме уродливото лице на недоверието, пропагандата и паниката.

''Сега – мен ако ме питате, затваряне на градски паркове – такива, които се струпват хора – може би да, но затваряне на големи паркове като Витоша беше излишно, защото ако ти отидеш на въздух и се разхождаш сам, ясно е, че няма как да направиш контакт и да се заразиш. Иначе по отношение на училища, на обществени мероприятия - това беше правилно навсякъде, то е доказало ефективността си и пак ще бъде правилно ако се наложи. В края на краищата на нас затова ни плащат, това ни е работата – да препоръчваме мерки, да кажем какво трябва да се направи, за да спасим човешки животи, а не сега пак да не се връщаме към теориите – ние сме платени убийци, организирани от СЗО с цел да намалим човечеството. Стигнем ли дотам – то разговор няма", посочи медикът.