Или спирам да ходя по медии, или ще ме махне от тази операционна, в която работя вече 12 години. Този ултиматум получава анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков от началника на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски. Няколко дни по-късно решението е взето - д-р Ненков вече не е част от екипа на ВМА.

“След като ми беше ясно показано, че ако продължа да ходя по медии, ще понеса някакви санкции или промяна в работното място, взех решението си. Мисля, че в извънработното ми време дори могъщ генерал като ген. Мутафчийски не може да ми казва какво да правя”, заяви Ненков пред “24 часа”.

Той не знае кое негово изказване е предизвикало реакцията на ръководството, но предполага, че е засегнало човек от властта. “Аз допускам, че с моите изяви или съм наранил чувствата на ген. Мутафчийски, или чувствата на някой мишок, който е някъде из етажите на властта”, коментира анестезиологът. По думите му в момента претърпява голяма загуба и в личен, и в професионален план, тъй като се разделя със своите колеги от болницата.
“Не знам какво следва, свестявам се. Нямам заден план, но без работа няма да остана”, заяви бившият здравен министър.

“Искам да кажа на този мишок, който е шепнал в ухото на ген. Мутафчийски, че така няма да спра”, категоричен бе Ненков.

Той е получил голяма подкрепа от колегите си. “Хубаво е, когато си малтретиран от ръководството, да има колеги които да покажат, че не ги е страх”, каза още лекарят. Депутатът от “Продължаваме промяната” - “Демократична България” д-р Александър Симидчиев дори ще поиска обяснение от министъра на отбраната Димитър Стоянов за наложената цензура на лекаря. “В каква степен се ограничава свободата на лично мнение на лекари, работещи в структури на Министерството на отбраната, което да изразяват в извън работно време и от свое име”, написа Симидчиев във фейсбук.

"Беше направен грубиянски опит да ми е затворена устата и сега  реализирам голяма лична загуба. Все пак това е добър урок за всеки, че свободата и достойнството не се купуват с пари и е нещо, за което човек си струва да се бори", каза още Ненков.