„Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ на първите 50 лекари и медицински специалисти, преминали курса. На официалната церемония ще присъстват заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
"Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен. Имаме повод да се поздравим с още един успех", обърна се здравният министър д-р Асен Меджидиев към 50-те медици, които завършиха обучението си по оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Той им връчи удостоверенията за преминат курс, а заедно с него ги поздрави и заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
Изминали сме една от най-важните стъпки в тази посока, каза Меджидиев за очакваните въздушните линейки. Той поздрави медиците за смелостта. Здравният министър каза още, че е впечатлен от направената организация и обеща да организира петдневно посещение в Италия, държавата, от която страната ни ще получи медицинските хеликоптери.
Поемам ангажимент и водя разговори с "Леонардо", всички вие да получите петдневно посещение в Италия, където да се запознаете със симулационния център там, да видите хеликоптера, на който ще летите. С вас ще са ръководителите на курса, очаквам да се случи в много кратки срокове. До средата на юли се надявам да имаме първите два хеликоптера на лизинг, каза Меджидиев. Той припомни, че ще има 12 хеликоптерни площадки в страната.
Аплодисментите днес са за смелите хора, които полагат усилия. За мен е привилегия да поздравя първите преминали обучението за спешна медицинска помощ по въздуха, обърна се към медиците и вицепремиерът Атанас Пеканов.Това е огромна отговорност за вас, уверен съм, че ще оправдаете огромните очаквания и доверие, добави още Пеканов. Той пожела на медицинските специалисти да летят със същата увереност, с която са започнали обучението си.