Изследване установи, че около 10% от хората в САЩ страдат от дълъг covid-19, след като са прекарали инфекцията с разновидността Омикрон на новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ранните констатации от проучването на Националните здравни институти на САЩ подчертават симптомите, с които дългият Кcovid-19 се отличава най-много. Теози термин се използва, за да обозначат често изтощителните здравословни проблеми, които могат да продължат месеци или дори години след инфекцията от новия коронавирус.

Милиони по света вече са страдали от дълъг covid-19, но учените все още не знаят какво го причинява, защо не се появява сред всички, заразени с covid-19, как да бъде лекуван, или дори как да бъде диагностициран най-ефективно.

„Понякога чувам хората да казват: „О, всеки е поне малко изтощен“, каза един от авторите на изследването, д-р Леора Хорвиц от медицинския център на Нюйоркския университет. „Не, има нещо различно при хората, които страдат от дълъг КОВИД-19, и е важно това да се знае".

В новото изследване, публикувано в сп. „Джърнъл ъв ди американ медикъл асошиейшън“, участваха повече от 8600 души, които са страдали от covid-19 в различни периоди от пандемията. Проучването ги сравнява с други 1100 души, които не са били заразени.

Според някои оценки приблизително един на трима пациенти, прекарали коронавирус, са преминали и през дългия covid-19. Новото проучване се фокусира върху някои от най-разпространените симптоми на дългия covid-19: умора, световъртеж, стомашно-чревни симптоми, сърцебиене, сексуални проблеми, липса на обоняние или вкус, жажда, хронична кашлица, болка в гърдите, влошаване на симптомите като резултат от физическа дейност и необичайни движения. Изследователите се опитват да установят праг, който да помогне при установяването на това кои пациенти да бъдат включени в проучвания за възможното продължително лечение на коронавирус в бъдеще.

Хорвиц подчерта, че лекарите не трябва да използват този списък, за да диагностицират хората с дълъг covid-19 – това е само инструмент за провеждането на изследвания. Пациентите може да страдат от дълъг covid-19, дори да имат само един от тези симптоми или пък съвсем други симптоми, които не фигурират в този списък.

Всички проучват дългия covid-19, но „дори не знаем какво представлява“, каза още Хорвиц.