Лекари в болница в италианския град Торино извършиха двойна сърдечна трансплантация за първи път от близо 30 години, предаде АНСА.

Четиридесет и три годишен мъж, страдащ от остра белодробна болест, бе подложен на трансплантация едновременно на сърце и бял дроб, след което неговото сърце, което е било в отлично състояние, е било трансплантирано на жена на 51 години със сърдечно заболяване. В случая с мъжа анализи са потвърдили, че само присаждане на бял дроб не е било възможно заради сериозна асиметрия на гръдния кош и е било необходима замяната на целия така наречен кардио-пулмонарен блок. Така от мижа е било изваден освен увредения бял дроб и намиращото се в отлично състояние сърце, което после е получила страдащата от сърдечно заболяване жена. Този тип операция се нарича "домино трансплантация", предаде БТА.

Двойната сърдечна трансплантация е била извършена в клиниката "Молинет" в Торино. Двете операции са продължили 10 часа общо. Двамата пациенти се подобряват, обяви управата на болницата.