Учени използваха изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който може да убие вид супербактерии, пише Би Би Си. ИИ е спомогнал за стесняване на списъка с хиляди потенциални химикали, които да бъдат тествани в лаборатория.

При тестването е открит нов експериментален антибиотик, нарече абауцин, но той трябва да бъде тестван продължително преди да се приложи върху хора.

Антибиотиците са единственото оръжие, което имаме срещу бактериите. В същото време през последните десетилетия бактериите привикват към химикалите, с които ги третираме и развиват резистентност към тях. Изчислено е, че повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична резистентност.

Учените са се съсредоточили върху конкретен вид бактерии – асинетобактер баумани, която е отговорна за заразяване на открити рани и причиняване на пневмония. Този вид беше обявен за критична заплаха от Световната здравна организация.

Асинетобактер баумани успява да избегне повечето антибиотици доста успешно и е водещ проблем в болници и старчески домове, тъй като може да оцелява дълго време върху повърхности и медицински изделия.

За да открият новия антибиотик, учените първо трябвало да го тренират. Те използвали иснформация за хиляди лекарства, където точната химична стриктура е ясна на учените и ръчно ги тествали върху асинобактер баумани, за да видят кой от тях може да го забави или убие.

По-късно тази информация е захранена в ИИ, за да може да изучи всички химични свойства на лекарствата, които могат да атакуват бактерията.

След това ИИ е закачен за списък с 6680 химични съставки, чиято ефективност не е била ясна до този момент. Най-потресаващото – на изкуственият интелект е отнело едва час и половина, за да състави списък.

Учените тестват 240-те лекарства в лабораторни условия и откриват сред тях 9 потенциални вида антибиотици. Един от тях е изключително ефективният абауцин. Според експериментите той може да лекува инфектирани рани, както и да убива бактерията в проби от пациенти.

Според медиците разработката на антибиотиците, открити от ИИ, може да стигнат до аптеките през 2030 г., пише bTV.