Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са основната причина за намаляване продължителността на живота в България. Липсва ни профилактика, затова болниците са пълни с пациенти, които понякога пристигат късно. Това заяви д-р Светослав Тодоров - неврохирург и зам.-директор на УМБАЛ Бургас по повод изнесените данни на НСИ за това че очакваната средна продължителност на живота намалява с 1.7 години.

„Околната среда, мръсният въздух, здравословният начин на живот, стреса – всички тези фактори допринасят за намаляване на продължителността на живота. Качеството на храната също е причина за намаляване на продължителността на живота. Затлъстяването е предпоставка за отключване на автоимунни заболявания и диабет”, каза д-р Тодоров пред "Нова нюз".

Той е категоричен, че детско-юношеската възраст е преходен период, в който родители, учители, лични лекари трябва да отделят повече внимание и да научат децата да живеят здравословно.

„Да осигурим покой на тялото и ума си на първо място. Да мислим позитивно, да спортуваме, да се храним здравословно, да обръщаме внимание на нещата, които наистина ни правят щастливи”, препоръча медикът.