Пловдивчанката Елена Янева беше поканена на обстоен преглед от медиците на УМБАЛ "Пловдив", след като кръвното й налягане се оказа с параметри 220/110.

72-годишната жена реши да се възползва от безплатното му мерене, което се провежда днес пред община Пловдив в световния ден на борба с хипертонията.

"Госпожо тези данни са  притеснителни и ви съветваме да дойдете в при нас да ви направим пълни изследвания", обърна се към нея д-р Цветанка Гънгова. Двамата млади специализанти д-р Атанас Папазов и д-р Симеон Костадинов, както и сестрата Десислава Христозова също се опитаха да я убедят да не губи време и да обърне повече внимание на този свой здравословен проблем, за да не бъде изненадана неприятно. Измериха й втори път кръвното налягане и този път се оказа  с параметри 190/100.
Доктор Гънгова добави, че след като жената бъде прегледана ще й бъдат  изписани хапчета и ще й се назначи лечение.
"Ще си помисля, след като лекарите са толкова настоятелни. До сега не съм имала  някакви проблеми", призна си чистосърдечно Елена Янева.
63-годишният Румен Нанов се оказа с показатели 140/90, а съпругата му Мариана 140/80.
Пиехме кафе в близко заведение и решихме да си измерим кръвното, след като има такава възможност. Данните не са най-добрите и ще продължим да го следим", каза Нанов.

След тях мина 69-годишната Жанета Пенева, която  се оказа с показатели 140/80.
"Съветваме хората да следят кръвното си налягане и ако имат проблеми да потърсят лекарска помощ. Идеалните параметри са 120/80. При голямо отклонение не бива да се  чака, а да се отиде на обстоен преглед заяви д-р Атанас Папазов. Той добави, че мнозина получават инсулти и инфаркти, тъй като не са си обръщали достатъчно внимание.  Проливният дъжд не спря желаещите да се прегледат, а всеки минал през пункта получи ябълка и материали. Д-р Атанас Папазов, сестра Десислава Христозова, д-р Цветанка Гънгова и д-р Симеон Костадинов даваха ябълка на всеки, който си измери кръвното налягане

Д-р Атанас Папазов, сестра Десислава Христозова, д-р Цветанка Гънгова и д-р Симеон Костадинов даваха ябълка на всеки, който си измери кръвното налягане
Румен Нанов и д-р Цветанка Гънгова.
Румен Нанов и д-р Цветанка Гънгова.
Кръвното на Жанета Пенева се оказа по-високо от нормата.
Кръвното на Жанета Пенева се оказа по-високо от нормата.