Купувачите броиха за нея 480 хиляди лева, искат да я възстановят като лечебно заведение

Някогашната държавна белодробна болница в село Радунци, община Мъгиж, която изпадна във фалит и на практика спря да съществува от лятото на 2015 г., ще възкръсне като санаториум за белодробно болни с помощта на частни инвестиции. Това обявиха от старозагорската строителна фирма "Ворек" ЕООД, която е новият собственик на обекта.

Фирмата спечели търга за продажбата на основния корпус на бившата болница на 28 април, а в петък, в законния двуседмичен срок, тя внесе дължимата сума, с която спечели - 480 хиляди лева. Тази фирма беше единственият кандидат-купувач, който се яви на наддаването.

Първоначалната цена, на която беше обявена сградата за продажба, беше 1 милион 667 хиляди лева. Сагата по тази продажба продължи дълго. След като не се появиха никакви купувачи нито на първия, нито на следващите около 20 търга, цената на болницата падна до 360 000 лева.

Малко преди последния търг бе направена нова оценка и продажната цена се вдигна на 480 хиляди лева. Тъкмо за толкова спечелиха от "Ворек" ЕООД. Това е строителна фирма, създадена през 2000 година в Стара Загора. Тя има богат опит в строителството на компактни жилищни кооперации и на други сгради. Фирмата е член на Камарата на строителите в Стара Загора и има лиценз за строителство от първа до пета група.

Специалистите от "Ворек" ЕООД вече са огледали новата си придобивка с опитното око на строители и казват, че основната сграда на бившата болница, въпреки че е в окаян външен вид, на практика е в добро конструктивно състояние. Като първа задача те си поставят да спрат течовете по покрива, да сменят дограмата и да оправят електрическата и водопроводната инсталация.

Собственикът на фирмата Георги Керанов обещава да даде повече подробности за бъдещите им планове през следващата седмица, когато се завърне от чужбина. Но с първото си изявление той опроверга слуховете, че болницата, която се намира сред прекрасна природа в Стара планина, ще се превърне в луксозен СПА хотел. Той смята, че хората имат нужда тъкмо от лечение на белодробни заболявания и възнамерява да възстанови дейността на някогашното лечебно заведение, макар и не в предишния му пълен обем. /В един момент леглата тук са били 645, а самата болница е открита официално през 1955 година/.

По отношение на медицинския мениджмънт и здравеопазването явно фирмата-купувач тепърва ще трупа опит.