Известно е, че високият индекс на телесната маса (ИТМ) има неблагоприятно въздействие върху здравето ни, защото увеличава риска от редица заболявания. Обезпокояващи статистики сочат, че почти една трета от населението на света е с наднормено тегло. Едно от заболяванията, силно свързано със затлъстяването, е сърдечносъдовото. Според Световната здравна организация то е водеща причина за смърт в глобален мащаб.

Затлъстяването е комплексно заболяване – то може да е заложено генетично, но и да бъде повлияно както от начина на живот, така и от околната среда. Фактори като мръсния въздух, тютюнопушенето, диетата, физическата активност, лекарствата, образованието, социално-икономическия статус и психичното здраве също имат огромна роля. Това означава, че затлъстяването може да бъде резултат от разнообразни причини, които могат да доведат до последици за нашето здраве, пише „The conversation”.

Проучване, в което се изследва връзката между затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания, посочва дали рискът от тях се различава, ако наднорменото тегло се дължи на генетична предразположеност или на начина на живот.

Използвани са данни от шведски регистър, който включва всички близнаци, родени в Швеция от началото на 1900 г. досега. Включени са 15 000 души, родени преди 1959 г., като е събрана информация за техния ИТМ, за да се проследи кои са били причините той да бъде висок или нисък. В проучването са включени и данни от национални медицински регистри, за да се установи как се променя рискът от сърдечносъдови заболявания в зависимост от това къде се намират хората в спектъра на генетичната предразположеност и ИТМ.

Затлъстяването, породено от генетични фактори, е по-малко вредно

Проучването сочи, че рискът от сърдечносъдови заболявания е със 76% по-висок при хората със затлъстяване в сравнение с тези със здравословно тегло. Опасността за сърдечносъдово заболяване обаче се оказва два пъти по-голяма при хората с генетична предразположеност към нисък ИТМ – което означава, че затлъстяването им е резултат от други фактори, като околната среда или начина на живот. При тези хора се наблюдава по-често развиване на диабет и деменция, както и по-ранна смърт, отколкото при хората с генетично затлъстяване.

Оказва се, че не високият ИТМ сам по себе си увеличава риска от заболяване. По-скоро затлъстяването се отразява по различен начин на здравето ни в зависимост от това какво го е причинило. Все още няма открития защо това е така, но учени твърдят, че организмът се справя по-добре със затлъстяването при хора, които са генетично предразположени към наднормено тегло.

Първата стъпка за разбирането на разликите между генетично и екологично повлияното затлъстяване са изследванията на метаболитно здраве на засегнатите – тук от значение са нивата на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане. Здравните експерти работят върху това в момента и нови проучвания са на път да открият отговорите между различията на двата вида затлъстяване.

Не трябва да бъдем фокусирани само върху килограмите

Винаги трябва да се стремим към здравословен начин на живот и нормално тегло. Въпреки това, че наднорменото тегло води до по-малко вреди ако се дължи на гените ни, е трудно да се разбере дали имаме генетична предразположеност към по-висок ИТМ.

Можем да търсим причините за наднорменото тегло в семейството ни, но е важно и да не забравяме въздействието на околните фактори и начина на живот.

Макар че ИТМ е полезен инструмент за установяване на теглото при проучвания на населението, той е ограничен показател за здравето. Затлъстяването е сложно заболяване, породено от много различни причини, които няма как да се обхванат само от измерването на ИТМ.

Последиците от затлъстяването върху здравето се не са еднакви при всички хора. Здравословният начин на живот е важен независимо от ИТМ, но всички сме устроени по различен начин. Макар че диетата и физическите упражнения могат да действат добре при някои за поддържане на здравословно тегло, това няма да е достатъчно за други.

На първо място, трябва да разберем по-добре затлъстяването и неговото въздействие върху здравето. Обществото трябва да спре да се фокусира главно върху индекса на телесната маса, а да помисли какво е причинило затлъстяването и какво може да се направи, за да се намали рискът от влошено здраве.