Хора с увреждания чакат часове наред в РЗИ-Варна, за да подадат документи за явяване пред ТЕЛК. Причината - след промените в Наредбата за медицинската експертиза през януари, много от тях искат преосвидетелстване, за да получат по-висок процент нетрудоспособност.

В Благоевград пък хора в неравностойно положение чакаха, за да се явят пред ТЕЛК и се оплакаха от грубо отношение на персонала към тях. И едните, и другите питат не може ли подаването и оформянето на документите да става по електронен път, за да няма чакащи с дни.

Чакащите във варненската здравна инспекция недоумяват защо документите се приемат само от един служител, който може да обслужи до 80 души на ден.

От здравната инспекция заявиха, че през последните два месеца броят на хората, които подават документи за ТЕЛК, се е увеличил с над 30%.

"С последните нормативни промени се оказа, че много хора, които даже не са и мислили да си подават документи, сега във връзка с това, че всяко едно заболяване получава някакъв процент и впоследствие се сумира някакъв краен, който те си смятат, че ще бъде благоприятен за тях, идват и подават документи", каза д-р Станимир Киряков, РЗИ – Варна.

В Благоевград днес също се образуваха опашки от чакащи, но пред ТЕЛК. Изнервени граждани, които стояха прави, в тесен коридор, повече от четири часа, се оплакаха от унизително отношение на медицинския персонал в поликлиниката. Наложило се е дори да вземат пейка от съседното помещение, за да могат децата и трудноподвижните хора са седнат.

"Дойде една санитарка. Развика се: „Тая пейка не е ваша, върнете я", каза Мая Стоицова – родител на дете с увреждане.

След скандала, хората остават отново прави, подпрени по стените или радиаторите в коридора. Мая Стоицова е категорична, че е време електронните системи и в здравеопазването да заработят истински.

"Няма как ние да си оставим работния ден и зарязваме, защото това са ни децата, да дойдем тук да чакаме и това отношение. Двадесет и две години все си мислех, че може да се промени", казва тя пред БНТ.

Реален преглед нямаше. След два подписа и две минути пред гишето, синът на Мая получи доживотен ТЕЛК. Доволни са, че няма да се налага отново да чакат пред лекарските кабинети.