В България всяка пациентка, засегната от рак на маточната шийка, губи средно двайсет години живот. Това съобщиха след експертна среща от Коалиция HPV, в която участват лекари от различни специалности, както и представители на неправителствени организации. Коалицията беше създадена през март тази година с цел подпомагане на усилията на Министерството на здравеопазването в дейностите, свързани с прилагането на програмите за имунизации, предава БТА.

Средната възраст на починалите пациентки с HPV е 62 години, но през всяка една от годините има регистрирани смъртни случаи на млади жени във възрастовата група 21 - 30 г., каза доц. Христина Лебанова, специалист по социална фармация и фармацевтично законодателство към Медицинския университет – Плевен, представяйки данни от тригодишно проучване за икономическата тежест на рака на маточната шийка. Почти половината от смъртните случаи от рак на маточната шийка са на пациентки до 61-годишна възраст.

В периода на проучването - 2018 - 2020 г., засегнатите от онкологичната локализация са били съответно 1194, 1214 и 1132, посочи още доц. Лебанова. Директните разходи за лекарствена терапия, болнично и амбулаторно лечение за трите години са 34 588 140 лв., като от тях до 48% са за лекарствена терапия. Посочените разходи не включват доплащането от пациентите за прегледи, които не са платени от Националната здравноосигурителна каса, както и за диагностични тестове и проследяване. Фармакоикономиката не може да отчете трудно измеримите разходи – на самото домакинство за болния, добави доц. Лебанова. По думите ѝ икономическата тежест на заболяването е много по-голяма от отчетеното. Проучването показва, че кумулативните директни разходи за рак на маточната шийка са 17,68 млн. евро за периода 2018-2020 г.

Експертите обръщат внимание на важността на превенцията с ваксина срещу инфекцията с човешки папиломен вирус, която е основно средство за предотвратяване на случаите на рак на маточната шийка.

Ваксинопрофилактиката е важна не само в детска възраст и трябва да се промотира и следва модел за ваксинация през целия живот като инвестиция за здраве, каза вирусологът проф. Радка Аргирова. Това е стратегия, приета от здравните министри на европейските страни през 2014 г. Ваксинацията е най-ефективният метод за предотвратяване на инфекциозни заболявания и всяка година спасява милиони хора от болести, увреждания и смърт, допълни тя.

Членовете на Коалиция HPV изготвиха план за действие, чиято първа крачка е изискването на периодичен отчет от Министерство на здравеопазването за изпълнението на приетата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България (2021-2024 г.). Планът ще бъде внесен в Министерството на здравеопазването следващата седмица. Планирана е информационна кампания за превенция на HPV-свързани заболявания, насочена към родители на деца от таргетните групи, предаде БТА.