Природните бедствия в Малави и Пакистан са станали причина за ръст на случаите на малария, предупреди в интервю за Франс прес Питър Сандс, ръководител на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, разглеждайки ги като пример за последиците от глобалното затопляне.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) инфекциите в Пакистан са се увеличили четирикратно след опустошителните наводнения в страната миналата година, достигайки 1,6 милиона случая.

В Малави циклонът Фреди през март, който донесе еквивалента на шест месеца валежи в малката източноафриканска страна, също е станал причина за увеличаването на случаите на малария.

"Това, което видяхме на места като Пакистан и Малави, е истинско доказателство за въздействието на климатичните промени върху заболяването", казва Сандс по време на интервю в Лондон по повод Световния ден за борба с маларията. Денят се отбелязва на 25 април и отчита постигнатия напредък.

"И в двата случая наблюдавахме отчетливо увеличение на инфекциите и смъртните случаи, свързани с маларията", допълва той.

"Тази година обаче трябва да бием тревога. Ако маларията се влошава поради изменението на климата, трябва да действаме сега, за да направим болестта обратима или да я елиминираме", казва още Сандс, цитиран от БТА. 

И в Пакистан, и в Малави водните басейни, останали след отдръпването на водите, са идеална среда за размножаване на комарите, които пренасят болестта.

Питър Сандс посочва, че е постигнат напредък в борбата с маларията, но припомня, че всяка минута от болестта умира едно дете.

СЗО отчита, че през 2021 г. случаите на малария в света са били 247 милиона. През същата година болестта е отнела живота на около 619 000 души.

По думите на Питър Сандс ваксините срещу малария не са "магическо решение", особено поради тяхната цена и трудностите при широкото им прилагане.

Най-уязвимите от малария хора са децата под пет години и бременните жени. Повечето смъртни случаи се дължат на късно диагностициране и лечение.

Според Сандс страните, които са най-застрашени от климатичните промени, са и тези, които страдат най-много от малария, с крехка инфраструктура, която лесно може да бъде разрушена от природни бедствия.