Актьорът отслабна десетки килограми, храни се по схема и вече контролира болестта

Близо година почитателите на Том Ханкс се тревожат за здравето му. Слуховете, че е зле, тръгнаха от фестивала в Кан, където актьорът представи филма си “Елвис” силно изпосталял и с хлътнали бузи.

“Това не е Ханкс, а негов двойник”, писа в мрежата фен на двукратния носител на “Оскар”. “Той, изглежда , е много болен”, констатира друг. Екранният Форест Гъмп наистина е болен, но че е станал кожа и кости, е по-скоро добра новина за неговото здраве. Той има диабет тип 2 и смъкването на килограми е от решаващо значение за състоянието му.

Болестта си звездата разкри пред публика през 2013 г. в шоуто на Дейвид Летерман. 66-годишният днес актьор разказа, че имал проблеми със захарта още от младини, но не им обръщал внимание. “Накрая отидох на лекар и той ме попари с думите: “Нали помниш онези наднормени стойности на кръвната захар, за които знаеш от 36-годишен? Е, сега си се издигнал – вече имаш диабет 2”, каза Ханкс. Докторът го уверил, че може да се подобри, но само ако отслабне до теглото си в гимназията. “Това значеше до 44 килограма – бях кльощаво хлапе. Казах си: Това е невъзможно, явно ще си живея с диабета”.

“Разбрах обаче какъв идиот съм бил – продължава Ханкс. –

Аз съм част от онова поколение мързеливи американци, които живеят, без да мислят за здравето си

Бях дебел. Виждали сте ме във филмите”.
При диагноза преддиабет промените към здравословен начин на живот могат да забавят или спрат прогресията към диабет. Но докато е в преддиабетно състояние, Том се опитва да излъже болестта с минимални ограничения - маха например хлебчето от чийзбургера. Разбира, че така няма да стане, когато състоянието му прераства в диабет.

Около 90% от хората със захарна болест страдат от типа 2. А 90 на сто от тях са с наднормено тегло или затлъстяване. Затова Ханкс, който отдава болестта си на комбинация от дефектни гени и нездравословно хранене и начин на живот, започва именно от килограмите. “Следвам хранителна схема. Внимавам какво ям до такава степен, че чак ми писва. Понякога криввам от режима, но като се сетя за ужасния начин на живот, който водех и ядях всичко, веднага се връщам в правия път”. Известно е какво значи това -
здравословна храна с

малко мазнини и калории, богата на фибри и никакви сладки неща

Редовна физическа активност. “Раздвижвам се всеки ден поне по един час. Потя се на бягаща пътека или тичам с кучето”, казва актьорът. Той се хвали, че със сериозни усилия вече успешно контролира кръвната си захар.

Ханкс свързва диабета и с друга причина –

заради ролите в киното няколко пъти му се е налагало да сваля и качва рязко килограми

През 1992 г. във филма “Тяхната собствена лига” за ролята на бейзболен треньор натрупва 15 кг. Само за месеци обаче ги сваля, защото трябва да играе болен от СПИН адвокат във филма “Филаделфия”,
През 2000 г. отслабва с 25 кг за “Корабокрушенецът”, където е в ролята на куриер, попаднал след авиокатастрофа на необитаем остров.

Налага се режисьорът Робърт Земекис да спре снимките за година, за да влезе Ханкс в образа, да измършавее, да пусне коса и брада. Той се подлага на свирепа диета, отказва се дори от любимите си пържени картофки. Но високата захар изисква както да не се тъпчеш, така и да не гладуваш, така че актьорът не си прави услуга.

През 2020 Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита пипнаха ковид на снимките на “Елвис” в Австралия. Изкараха го тежко, с висока температура и загуба на обоняние. Том загуби още няколко кила към вече свалените заради диабета.

Сега при 183 см височина тежи 70-ина килограма, строен е като младеж, макар и доста мършав в лицето

За ролята на мениджъра на Елвис звездата категорично отказа да пълнее и гримьорите постигнаха това с фалшиви челюсти и нос, вата под костюмите и подплънки.

“Зарекъл съм се вече да не променям теглото си заради роли. Това не е нито за моята възраст, нито за здравословното ми състояние”, отсича той.

Том Ханкс със съпругата си Рита, която е с български корени.
Том Ханкс със съпругата си Рита, която е с български корени.