Рискът от болестта намалял с 53% за тези, които строго са я спазвали

Диетата “Майнд” (MIND) е начин на хранене за ума и включва елементи от Средиземноморската и ДАШ. Тя е 4-а в класацията на сп. U.S. News & World Report и набляга на храни, които подобряват състоянието на мозъка и намаляват риска от умствен упадък. "24 часа" вече публикува №1 - Средиземноморската, и №2 - ДАШ и Флекситарианската.

Макар че още не е открит сигурен начин за превенция и лечение на алцхаймер, диетолозите смятат, че с консумацията на здравословни храни – зеленолистни, ядки, горски плодове – “Майнд” може да намали риска от развитие на прогресивно мозъчно разстройство.

Режимът е разработен от Марта Клеър Морис, хранителен епидемиолог в Медицинския център на университета “Ръш” в Чикаго, с финансовата помощ на Националния институт по стареенето на САЩ.

Принципите на диетата са публикувани за първи път през 2015 г.

Проучване е установило, че тя намалява риска от алцхаймер с около 35% при хора, които са я спазвали умерено стриктно, и до 53% за тези, които са я спазвали строго. При тях мозъкът се е оказал със 7,5 г. по-млад от средното.

„Не е напълно изяснено как “Майнд” може да намали риска от деменция и да насърчи когнитивните функции - казва д-р Пуджа Агарвал, експерт по храненето в университета “Ръш”. – Но теорията е, че всички растителни храни в диетата съдържат основни хранителни вещества и биоактивност, които поддържат мозъчната функция и намаляват плаките и неврофибриларните възли в мозъка, както и оксидативния стрес и възпалението – 2 основни фактора за невродегенерация”.

“Приемът на здравословни мазнини чрез риба, зехтин и ядки помага за поддържане на мозъчните клетки и тяхната пластичност.

“Майнд” ограничава консумацията на лоши мазнини и захар, които насърчават възпаленията и бета-амилоидноте отлагания - отличителен белег на болестта на Алцхаймер”, отбелязва д-р Агарвал.
Макар че не е предназначена за отслабване, “Майнд” може да свали килограми заради здравословните продукти в нея. Но в тази категория тя е класирана 11-а, а в сектора “Бързо отслабване” е предпоследна - на 23-а позиция.

Проучване на сп. Nutrition Journal сред 6500 души със затлъстяване, следвали диетата, показва, че тя не е имала ефект върху теглото им. Затова, ако целта да се вталите ви вълнува повече, отколкото здравето на мозъка, тази диета не е за вас.

“Майнд” е 3-ата най-добра растителна диета. 4-а е за костите и ставите и по критерия най-добра семейна диета. 5-а е за сърцето и срещу диабет.

“Майнд” не е строг набор от правила за това какво може и какво не може да се яде, а по-скоро цялостни здравословни хранителни навици. Тя е сравнително лесна за следване - на 7-о място е по този показател.

Ето едно примерно меню

Закуска: Овесени ядки с пресни боровинки и орехи, за да се набавят витамини и минерали. Обяд: Пълнозърнеста паста със зеленчуци - спанак, домат, краставица, нахут. Могат да се консумират и във вид на салата. Поръсете със зехтин и балсамов оцет, добавете малко сол и черен пипер. Междинно хранене: Шепа ядки или парче пълнозърнест хляб с тънък слой фъстъчено масло. Вечеря: Печени постни пилешки гърди с пресни билки, покрити с парченца лимон. Гарнитура от киноа и зеле.

КАКВО ВКЛЮЧВА ДИЕТАТА

  • Седем порции седмично от 1 ч. чаша зеленолистни зеленчуци (спанак, зеле, салати, броколи и др.).
  • Пет порции седмично от 1/2-чаша горски плодове (най-добре черни боровинки, които са с доказани свойства срещу деменция). Допускат се замразени фрукти, но не сладка и конфитюри.
  • Три порции пълнозърнести храни всеки ден.
  • 1/2 чаша бобови храни - през ден.
  • Шепа ядки (30 г) през повечето дни.
  • Пилешко месо поне два пъти седмично.
  • Риба поне веднъж седмично.
  • По една чаша вино на ден (по желание).
  • Нерафиниран зехтин – два пъти по една супена лъжица на ден.
  • Под 4 малки порции червено месо или колбаси седмично.
  • Под пет пъти по хапка-две сладки неща седмично.
  • Две порции от по 30 грама или по-малко пълномаслено сирене седмично.
  • Диетата избягва нездравословни за мозъка храни – маслото е ограничено до една чаена лъжичка или по-малко на ден.
  • Съчетанието с физическа активност и упражнения засилва ефекта от това хранене.