Всички хормонални контрацептиви, включително и тези само с прогестаген, водят до „повишен риск“ от рак на гърдата. Показва ново проучване на изследователи от Оксфордския университет. 

Проучването, публикувано във вторник в списание PLOS Medicine, изследва връзката между рака на гърдата и контрацептивите, съдържащи само прогестаген.

„Използването на комбинирани орални контрацептиви, съдържащи както естроген, така и прогестаген, е свързвано с леко увеличение на риска от рак на гърдата. Има и данни за ефекта на хормоналните контрацептиви, съдържащи само прогестаген“, пишат авторите.

Проучването установи, че контрацептивите, съдържащи само прогестаген, са свързани с 20% до 30% риск от рак на гърдата. Това съответства на предишни изследвания върху комбинираните хормонални контрацептиви. Общият риск от рак на гърдата сред употребяващите хормонални контрацептиви е нисък, особено при по-младите жени, а минали проучвания показват, че свръхрискът изчезва напълно около 10 години след спирането на контрацептивите.

Проучването е фокусирано върху потенциални връзки на рака на гърдата с контрафептивите, предаде bTV.

Контрацептивите, съдържащи само прогестаген

Прогестагените или прогестините са вид синтетични хормонални лекарства, които имитират естествения хормон прогестерон, който е от решаващо значение за менструацията и бременността на жената.

За разлика от комбинираните хормонални контрацептиви, тези, съдържащи само прогестаген, са имплант, хормонално вътрематочно устройство (IUD), контрацептивна инжекция и минихапче.

В САЩ комбинираното хапче е най-популярната хормонална контрацепция, но значителен процент от жените избират имплант или спирала, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Контрацептивите, съдържащи само прогестаген, работят за предотвратяване на бременност, като сгъстяват слузта в шийката на матката и по този начин спрат сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, а в някои случаи могат да спрат напълно овулацията.

Подобно на комбинираните хормонални контрацептиви, тези, съдържащи само прогестаген, са предназначени да предотвратят нежелана бременност, но все пак трябва да се използват в комбинация с презервативи, тъй като не предпазват жените от инфекции, предавани по полов път.

Рискове срещу ползи

Новото проучване анализира данни за почти 10 000 жени на възраст под 50 години в Обединеното кралство, които са били диагностицирани с инвазивен рак на гърдата между 1996 и 2017 г., както и повече от 18 000, които не са имали рак на гърдата.

Средно 44% от жените с рак на гърдата и 39% от съответните контроли са имали рецепта за хормонални контрацептиви. Около половината от предписанията са били за препарати, съдържащи само прогестаген, се посочва в проучването.

Изследователят в Оксфордския университет и водещ автор на проучването Кирстин Пири, заяви, че прекомерните рискове трябва да се разглеждат в контекста на „добре установените ползи“ от употребата на контрацептиви през репродуктивните години на жената. Пири също така отбеляза, че рисковете от рак на гърдата са по-ниски при по-младите жени, но трябва да се има предвид, че основният риск се увеличава с възрастта.