Актьорът Сам Нийл, станал известен с ролята на палеонтолога Алън Грант в сагата "Джурасик парк" разкри в мемоарите си, че се лекува от рак на кръвта трети стадий, съобщиха световните агенции, пише БТА.

"Факт е, че съм болен. Може би умирам. Ще трябва да се аклиматизирам", пише той в първата глава на книгата си "Казвал ли съм ти някога това?", по която работи, докато се подлага на химиотерапия. Тя ще излезе от печат следващата седмица. 

В интервю за в. "Гардиън" актьорът уточнява, че е в ремисия, но ще трябва да продължи лечението до края на живота си.

"Не мога да се преструвам, че през последната година не е имало мрачни моменти", казва той. Ракът му - неходжкинов лимфом, е диагностициран през 2022 г. 

"Но тези мрачни моменти привличат внимание към светлината - добавя актьорът - просто съм щастлив, че съм жив".  

Сам Нийл е на 75 години. Дългогодишната му кариера пред камерата започва през 70-те години на миналия век. Негови по-нови роли са в сериала  "Остри козирки" или в "Джурасик свят: Господство" - шестата част от сагата, излязла на екран през 2022 г.

В свободното си време Сам Нийл е винопроизводител в Нова Зеландия. Той се подготвя за нова роля в телевизионната адаптация на книгата "Ябълките никога не падат" от писателката Лиан Мориарти.