Те са основата на една пирамида, а работата им - начин на живот. Така описва личните лекари общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. За тях няма начало и край на работния ден. "Не знаеш кога ще свърши, защото е безкраен - 24 часа в денонощието", обяснява Николова.

Лекарката познава всичките си пациенти, защото ги приема като част от семейството си. "Те са приятели, близки, хора, които споделят проблеми, тревоги, които на друго място би им било трудно да ги споделят. Търсят съвети от нас", разказва джипито.

Едно от най-големите трудности за Николова е постоянното звънене по телефона от пациентите. "Това да спиш и да живееш с телефона, е предизвикателство не само за лекаря, но и за цялото му семейство. Преди да завърши гимназия питаха дъщеря ми: Не искаш ли да станеш лекар, като майка си? Тя има успешна кариера, постигнала е много. Но дъщеря ми отговори: Майка ми не живее добре, но не го осъзнава, не разбира колко зле живее, но ние с баща ми разбираме колко е тежко, защото заради нея живеем зле. Аз не само че няма да стана лекар, но и не искам и да се оженя за такъв.