Здравословното хранене и животът понякога изглеждат само като шумна реклама. Но поддържането на теглото е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да достигнете до здравословна старост и да намалите риска от различни заболявания. Само че не правете това с най-новата краш диета, казва Елън Кампман, професор в Университета и изследователския център във Вагенинген, Нидерландия.

Всичко звучи толкова обещаващо: свалете пет килограма за шест седмици. Също така, не е маловажно: един на всеки двама нидерландци над 18-годишна възраст е с наднормено тегло и има повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет или някои видове рак. Простото спазване на диета често няма смисъл в дългосрочен план, казва Кампман. "Диетата приключва и хората се връщат към старите си хранителни навици. Но ключът наистина се крие в това да се яде и пие по-малко".
Продукти с високо съдържание на фибри и консумация на повече растителни храни, пиене на по-малко безалкохолни напитки и алкохол и консумация на по-малко червено месо. Ако успеете да поддържате индекса си на телесна маса под 25 с тази "проста" диета, сте на прав път.

Нездравословни варианти

Защото преяждаме, казва Кампман: "А това не е лесно. Където и да отидете, навсякъде се предлага храна. На бензиностанцията, на перона на гарата, на касата. Не е нужно да се отклонявате от пътя си. Трябва да намалим това изкушение, тъй като много хора автоматично избират нездравословния вариант. А тези нездравословни варианти, като хамбургери и безалкохолни напитки, не са засищащи, но съдържат огромен брой калории".
Започва се с информираност: какво съдържа много калории и кои са нездравословните продукти? "Не е необходимо да четете книга за диети по този въпрос. Ефектът от много от тези модерни диети не винаги е добре научно обоснован. Например досега е доказано, че гладуването намалява риска от рак само при проучвания върху мишки."

Знайте какво действа

За щастие, от науката знаем какво работи, казва Кампман. "И това е просто. Продукти с високо съдържание на фибри и консумиране на повече растителни продукти, пиене на по-малко безалкохолни напитки и алкохол (една средна чаша джин с тоник съдържа около 175 калории и също е нездравословна) и по-рядко консумиране на червено месо."
Ако се засищате с добра храна, вероятността да изберете нездравословни варианти е по-малка. "Диетичните фибри са най-важното нещо тук. Можете да ги намерите в пълнозърнестия хляб и макаронените изделия, пълнозърнестия ориз, както и в зеленчуците и плодовете. Ако изядете сандвич с фъстъчено масло, направен с пълнозърнест хляб, бързо ще се почувствате сити. Тогава не търсите нещо друго, което да изядете веднага."

Стъпка по стъпка

Променяйки поведението си стъпка по стъпка, може да отслабнете по-бавно, отколкото с диета, но променяте начина си на живот. "И това е важното тук. Много заболявания, свързани с начина на живот, могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене. Можете да предотвратите 50 % от случаите на рак на червата. Ако ядете по-малко и се храните здравословно, това наистина може да има значение."