От началото на пандемията употребата на наркотици в световен мащаб се увеличава. Тази негативна тенденция принуждава много родители да се запитат дали техните деца не са част от негативната статистика.

Тенденции в употребата на наркотици по време на пандемията

Като цяло употребата на наркотици се е увеличила значително от началото на пандемията от COVID-19. Само през 2020 г. в Съединените щати са регистрирани над 99 000 смъртни случая от свръхдоза на наркотици. Това е увеличение с 30% в сравнение с предходната година. Около 75% от тези смъртни случаи се дължат на злоупотреба с фентанил. За щастие, този наркотик е слабо известен в България. Наблюдава се обаче и увеличение на употребата на хероин, метамфетамини и кокаин.

Тенденции в употребата на наркотици сред подрастващите

Липсва точна статистика относно как пандемията се е отразила на употребата на наркотични вещества сред младежите. Проучванията дават смесени резултати, като не е ясно дали локдауните са ограничили лесния достъп до наркотици или просто са направили проблема по-малко видим за обществото.

При всички положения обаче, употребата на наркотици во до редица социални проблеми, като влошен успех в училище, агресия, депресия и дори самоубийствени мисли. Тези проблеми лесно се прехвърлят на пътя, където все повече млади хора губят живота си или остават с трайни увреждания след употребата на алкохол и наркотични вещества.

Реакцията на родителите

Все повече родители, обезпокоени от тревожната статистика, решават да вземат нещата в свои ръце и да подложат децата си на тестове за наркотици и алкохол. Особено популярни в момента са домашните тестове. които освен анонимност предлагат и удобството да бъдат направени във всеки един момент - преди шофиране, след купон или при рязка промяна в настроението на детето.

Ситуацията в България

Иван Станчев, ръководител на Lab-Away.com, онлайн платформа, която предлага бързи медицински тестове в домашни условия споделя, че подобна тенденция се наблюдава и в България. Според него, все повече родители у нас се тревожат за здравето на децата си и прибягват към тестове за наркотици. Трябва обаче да се подходи с внимание.

"Родителите познават децата си най-добре и могат да усетят всяка една промяна в тяхното поведение. Много наши клиенти обаче решават да подложат децата си на домашен тест за наркотични вещества чисто превантивно, без да има особена причина за това. Въпреки, че тази реакция е породена от добри чувства и родителска тревожност, важно е да се знае, че прекалената подозрителност и липса на доверие може да влоши връзката между родител и дете в дългосрочен план.”, допълва той.