За ползите от шипките може да се говори много. Чудното растение – хем билка, хем вкусен плод, е бил познат още на древните гърци, по-късно е използван и в древен Рим. При лечението на кожни заболявания се използват листата на растението, а венчелистчетата се варят, за да се вдиша ароматът, който помага да се справите с нервната възбуда и главоболието. От счуканите на каша плодове се е приготвял мехлем, който при намазване върху рани ускорява заздравяването и предотвратява развитието на възпалителни процеси. Отварата от шипка е ефективна при скорбут и помага за спиране на кървенето.

И днес шипките се използват активно в кулинарията, традиционната медицина и козметологията. От тях се приготвят масла, тинктури, чайове, отвари и други здравословни напитки. Средата на есента е времето, когато концентрацията на витамини в шипките е максимална. Време е за прибиране на реколтата!

Масло от семена 

В кулинарията семките на шипките практически не се използват, но те също са богати на витамини и ценни вещества. Предлагаме ви да ги използвате за приготвянето на ароматно масло, което може да се използва както като дресинг за зеленчукова салата (това от аптеката не е подходящо за целта), така и като лечебно средство. Това масло ще ускори заздравяването на рани и ожулвания, ще помогне за справяне с малки възпаления по кожата. В рецептата се използват цели семена, но можете да ги смелите в кафемелачка. В този случай времето за инфузия на здравословното масло ще бъде намалено наполовина.

Продукти: 150 г шипки, 1,5 л рафинирано растително масло.

Приготвяне: За да извадите бързо и лесно семето, пуснете шипките във вряща вода. Сварете плодовете, докато омекнат, след което ги претрийте през сито. От получената каша пригответе плодова напитка или чай, а от семките си направете масло. Семките могат да се извадят и на ръка, като разрежете плодовете на две. Поставете семето в дълбока купа и ги залейте с вода, така че излишните частици да се утаят на дъното. Съберете внимателно семките от повърхността и ги поставете в цедка, за да се отцеди излишната течност. Прехвърлете ги върху суха кърпа на един слой и оставете да изсъхнат. Пресипете ги в чист стъклен буркан. Залейте с маслото. Вместо слънчогледово олио можете да използвате зехтин. Поставете буркана на тъмно и хладно място за 14-15 дни. За да предпазите маслото от слънчева светлина, покрийте съда с кърпа. Ако използвате смлени семки, оставете ги за 7-8 дни.

След определеното време изсипете маслото заедно със семките в тенджера и гответе на слаб огън 18-20 минути. Свалете тенджерата от котлона, покрийте с чиста кърпа. Оставете на стайна температура за 7-8 часа. След това прецедете маслото през няколко слоя марля. Разсипете в стъклени буркани.

Най-добре е шипковото масло да се съхранява на вратата на хладилника. Можете да го използвате веднага, но препоръчваме да го оставите още няколко дни, така че маслото да стане по-ароматно.

Тинктура от корен от шипка 

В народната медицина коренът от шипка е известен като ефективно средство при проблеми с жлъчката. Освен това има противовъзпалителни свойства, ускорява метаболизма и е полезен при отравяния. Редовната употреба на тази тинктура ще помогне за укрепване на имунната система. Приготвянето на напитката е лесно. Можете да използвате както пресни, така и сушени корени.

Продукти: 70 г корен от шипка, 550 мл водка.

Приготвяне: Обелете и нарежете корена на шипката на парчета с дължина 2-3 см. Поставете ги в буркан и ги залейте с водка. Затворете плътно с капак, изпратете на тъмно и хладно място за 25-30 дни. След това филтрирайте тинктурата през марля. Корените могат да се изхвърлят, а напитката се налива в чиста бутилка. Съхранявайте в хладилник.

Използвайте тинктурата от корен от шипка 1 път на ден, една супена лъжица 15 минути преди хранене. Преди да започнете курса, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Захарен сироп 

Шипковият сироп е особено търсен през студените месеци. В аптеките приготвят сиропа от сух екстракт от шипки, но има и по-проста рецепта, която може да се приготвите у дома. Полезният гъст сироп, който ще се получи, може да се сервира с чай, да се използва за сиропиране на пайове, да се добавя към извара. С него могат да се поливат чийзкейкове, сладолед и палачинки. Сиропът, разреден с вода, се превръща във вкусна напитка.

Продукти: 2,5 кг шипка, 500 мл вода, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Почистете добре шипковия плод от отпадъци и изплакнете под чешмата. Сложете в тенджера и налейте вода, колкото да покрие плодовете. Поставете на котлона и оставете да къкри на умерен огън, докато течността покафенее (това ще отнеме средно 2 часа). Прецедете отварата и оставете на котлона за още 30 минути, след което прецедете през марля. Върнете тенджерата на котлона и добавете захар в съотношение 1:1. От посоченото количество шипки и вода ще получите около 1,5 литра отвара. Сложете същото количество захар. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта. Изчакайте да заври и варете 3-3,5 часа на слаб огън. През това време сиропът трябва да намалее значително по обем. След като изключите котлона, оставете да се охлади на стайна температура. Отстранете образувалата се пяна с лъжица.

Охладеният сироп се налива в стъклени бутилки и се затварят с винтови капачки. Съхранявайте на хладно.

Лечебна напитка 

Напитката от шипка е търсена не само в народната медицина. Заради своите полезни свойства, тя е включена в менюто на някои лечебни заведения, като болници, родилни домове, санаториуми, здравни центрове. Чудотворната отвара подсилва организма на пациентите и им дава енергия за възстановяване. Все пак, преди употреба се консултирайте със специалист, отварата е противопоказна при гастрит и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Продукти: 100 г прясна шипка, 1 л вода.

Приготвяне: Поставете шипката в тенджера и налейте малко вода. Тя трябва едва да покрива плодовете. Оставете да заври и гответе, докато плодовете омекнат. Смачкайте ги с преса за картофи и налейте останалата вода в тенджерата. Оставете отново да заври. Прецедете отварата през тензух, сгънат на няколко слоя. Охладете напитката.

Запарка от сушени шипки 

Изсушените шипки могат да се съхраняват много дълго време. Освен това всички витамини и хранителни вещества остават в тях. Сухите шипки могат да се добавят към компот, чай, коледно греяно вино и др.
Можете да приготвите и настойка от сушени шипки. Напитката е полезна за черния дроб – помага за извеждането на вредните вещества. Най-добре е да направите настойката в термос, но можете да използвате обикновена стъклена или керамична кана.

Продукти: 3-3,5 суп. лъж. сушени шипки, 500 мл вода.

Приготвяне: Оставете водата да заври, дръпнете я от котлона и изчакайте малко до си охлади. Прекалено горещата вода може „убие“ витамините в плодовете. Сипете шипките в термос и ги залейте с гореща вода. Затворете плътно. Оставете поне 6 часа или още по-добре за цяла нощ.

Пийте от настойката в чист вид след хранене, по 150-200 мл. Ако напитката е твърде силна, разредете я с топла преварена вода. Преди употреба се консултирайте със специалист.

Чай от цвят 

Шипковите цветове са изискана добавка към чая, но те също имат лечебни свойства, както семената, корените и плодовете. Венчелистчетата от шипка са богати на много органични киселини, витамин С и други полезни вещества. Рецептата за приготвяне на чая е възможно най-простата. Използвайте зелен, черен или друг насипен чай. Тази напитка, както и отварата и настойката, е противопоказана при гастрит.

Продукти: 1 ч. лъж. черен чай, шепа шипков цвят, 500 мл вода.

Приготвяне: Оставете водата да заври и охладете леко. Сипете цветовете и чаените листа в чайник. Залейте с горещата вода, затворете капака, увийте с кърпа. Оставете напитката за 12-15 минути. Чаят може да се прецеди, но не е задължително, защото вида на цветовете в прозрачна чаша е специална естетическа наслада.

Можете сами да си съберете шипков цвят. Отрежете цветовете от храста в момент, когато венчелистчетата все още не са напълно разтворени. Изсушете ги на сухо, добре проветриво място и съхранявайте в стъклен съд с капак или в платнена торбичка.

Алкохолна тинктура 

Ароматната тинктура от шипка е особено полезна за храносмилането след тежки празници. Ще освежи дългите зимни вечери, ще разсее есенната депресия. Може да се използва и като лекарство. Само няколко глътки рубинената напитка ще облекчат нервното напрежение и ще помогнат при кашлица. Много домакини имат любими рецепти за приготвяне на алкохолни напитки от шипка.

Продукти: 2-2,5 суп. лъж. сушени шипки, 20 г орехови черупки, 1 суп. лъж. дъбов чипс, 1/2 ч. лъж. мед, 600-650 мл силна ракия или 45%-ова водка.

Приготвяне: Сложете всички съставки в чист буркан: шипки (в случая сушени, но може да ползвате и пресни), ореховите черупки, средно изпечен дъбов чипс (продава се в специализирани магазини за любителите на домашно пивоварство), мед. Допълнете с ракията или водката. Затворете буркана с плътен силиконов капак. Съхранявайте на тъмно 21-28 дни. Прецедете напитката през няколко слоя марля.
Сипете тинктурата в бутилки или красива кристална гарафа, оставете в хладилника за 2-3 дни.

Тинктурата, приготвена по тази рецепта, има деликатен аромат и мек вкус с приятни нотки на коняк.

Сладко 

Сладкото от шипки е вкусна и здравословна добавка към закуската. Ароматният гъст деликатес има сладко-кисел вкус. Когато правите сладко, използвайте пресни плодове, добре е, ако са малко недоузрели. В този случай те просто трябва да се готвят по-дълго.

Продукти: 1,5-2 кг шипки, 1/2 кг захар, 1,5 л вода.

Приготвяне: Измийте добре шипката. Отрежете дръжките и дънцето на плода. Поставете плодовете в тенджера, покрийте с вода. Варете на среден огън, докато омекнат. Това ще отнеме около 1,5-2 часа. В края на варенето водата трябва да покрива шипката около 1 см. Свалете тенджерата от котлона. Смачкайте шипките със супена лъжица, претрийте плодовото пюре през фино сито. От посоченото количество пресни плодове трябва да се получи около 1 кг пасирана маса. Прибавете захарта, разбъркайте добре и върнете на котлона. Изчакайте сместа да заври и гответе на слаб огън за 20 минути. Разсипете в стъклени буркани, затворете с винтови капачки.

Ако искате сладкото ви да издържи през зимата, стерилизирайте бурканите. Съхранявайте на тъмно и хладно място.