Репродуктивната консултация преди онкотерапия е важна, казва основателят на МБАЛ „Надежда“

Д-р Георги Стаменов е репродуктивен специалист и основател на МБАЛ „Надежда“. Създател на информационния портал за съхраняване на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания zapazi.me

- Д-р Стаменов, защо трябва да говорим за рака по различен начин?

- Крайно време е да започнем да говорим за рака по различен начин! Защото онкологичната терапия в много случаи е успешна и много хора преодоляват болестта трайно. Когато излязат от тази борба, те осъзнават, че животът им продължава, но продължава по един различен начин. Ракът не е знак „Стоп“, а знак, който ни казва „Намали скоростта, за да продължиш по-нататък“. В болница „Надежда“ гледаме на рака по различен начин в две направления: първо – стремим се всички пациенти, които започват онкологичното лечение, да имат един нормален живот в рамките на терапията. Да не се чувстват различни, да не се чувстват ощетени и извън обществото. Второ – целта ни е да осигурим възможност за пълноценен живот, след като тези пациенти бъдат излекувани, да няма трайни негативни последици от онкологичната терапия.

- Какво трябва да знаят хората в репродуктивна възраст, които в момента се сблъскват с диагнозата „рак“?

- Това, което трябва да знаят и което споделяме с техните онкологични терапевти от цялата страна, защото в болница „Надежда“ отдавна имаме практически опит свързан с онкофертилитета, е, че независимо какъв вид е карциномът, независимо от това каква терапия ще се провежда, пациентите трябва да бъдат консултирани с репродуктивен специалист. Защото възможността заболяването да бъде преодоляно е голяма. Шансът човек да продължи живота си с планове за деца е също голям, но последиците от терапиите са непредвидими. Никой не може да гарантира, че лечението няма да засегне репродуктивните органи. Затова ние съветваме: действайте предварително, замразете репродуктивни клетки (яйцеклетки или сперматозоиди) преди началото на терапията, за да може да ги ползвате след като бъдете излекувани. Ние даваме възможност да бъде направена тази важна стъпка. Може да съхраним репродуктивните клетки на новодиагностицирани пациенти трайно и компетентно, без да бавим основната терапия. Може да пазим тези клетки дори и повече от 10 години – качествено и без компромис.

- Как болница „Надежда“ подкрепя младите мъже и жени, които са с онкологична диагноза, по отношение на бъдещо родителство?

- В болницата им осигуряваме моментален достъп до специалист, при който прегледите и консултациите са безплатни. Даваме им възможност за безплатно провеждане на процедурата, ако не е подкрепена от държавния „Център асистирана репродукция“. Заплащат се единствено медикаментите за стимулация при жените над 34 г., както и безплатно съхраняваме замразените репродуктивните клетки след това.

- В малък процент от случаите ракът може да бъде диагностициран по време на бременност. Какво бихте посъветвали тези жени?

- Най-важното в случая е „Без паника“, и то казано с три удивителни. Второ – потърсете ни, защото може да се погрижим както за бременността, така и за лечението ви. Не трябва в случая да се дава приоритет нито на едното, нито на другото и да се смята, че може да се чака. Тези случаи не са много и в нашата болница те се поемат веднага, при това от мултидисциплинарен екип – репродуктивен специалист, онколог, специалист по пренатална медицина, образна диагностика, акушер-гинеколог, хирург. Често момичета обикалят страната, като на едно място им следят бременността, на друго се занимават с онкологичната терапия. И много често, онколози и гинеколози нямат пряк контакт помежду си. В болница „Надежда“ ние буквално сме под един покрив, на съседни етажи. Заедно работим, заедно мислим и обсъждаме терапията, за да може да се лекува онкологичното заболяване и едновременно с това бременността да протича нормално. Тук трябва да поставя голяма удивителна: хирургията при онкологични заболявания по време на бременност изобщо не е невъзможна кауза, напротив, правим я – имаме и коремни хирурзи, имаме и онкогинеколози с опит. Иначе казано: туморът може да бъде отстранен без това да рефлектира върху бременността! Разбира се, всеки случай се преценява индивидуално – пак казвам, това е мултидисциплинарен проблем, с който се занимават феталният специалист, неонатологът, акушер-гинекологът, онкологът, коремният хирург и не на последно място – психологът в екипа ни.

- Родителство след рак – възможно ли е?

- Не само е възможно, но е и факт. При мъжете много зависи дали сперматогенезата се е възстановила. Нека да не бъркаме сперматогенезата с възможностите на мъжа да води полов живот – това са две различни неща. След онкотерапия сперматогенезата много често или липсва, или е силно нарушена. Но ако се замразят сперматозоиди преди започване на лечението, това е възможност за родителство след заболяването и мъжете не трябва да се притесняват.

При момичетата ще кажа, че зависи от типа карцином, като силно препоръчвам те да се обърнат към сайта http://www.zapazi.me, защото там ще намерят отговор на различни въпроси по отношение на различните видове карциноми.

Истината е, че при момичетата зависи много къде и как се е получило онкологичното заболяване, кой орган е засегнат. Но жените след онкологично заболяване не само че могат да износят бременност, но и много често в „Надежда“ помагаме тази бременност да възникне спонтанно, не само да се разчита изключително и само на замразените яйцеклетки.

- Какви са инициативите, които подготвяте тази година в рамките на „Запази надежда“?

- Освен безплатни репродуктивни прегледи и процедури, които по принцип провеждаме за хората с онкологични заболявания преди терапия, в рамките на кампанията стартират и прегледи за жени в репродуктивна възраст, които искат да имат дете след успешно лечение на рак. Информацията за това е на сайта zapazi.me.

Най-важното за нас обаче е силно да бием камбаната по отношение на съхранение на репродуктивните възможности при жени и мъже с онкодиагноза. В развития свят консултация с репродуктивен специалист получават 60 – 80% от пациентите с новооткрит карцином. При нас това се случва в под 10% от случаите. Важо е също да се каже, че когато репродукцията е осъществена преди поставянето на диагнозата, т.е. имаш дете и са ти открили рак, дори и в тези случаи консултацията с репродуктивен специалист не е никак излишна, а е силно препоръчителна. Защото никой никога не знае какво предстои по-нататък в живота. И това няма нито да навреди, нито да забави терапията, но ще ти даде един нов хоризонт, върху който може да помислиш.

Когато са ти казали, че имаш рак, първото нещо, което изживяваш, е шокът от новината, след това идва тишината от стъписването, а после шумът от говоренеtо на сто човека, които ти дават най-различни съвети какво да правиш. Нека хората имат предвид още преди да започнат хилядите наставления и преди да стартират терапия – консултирайте се с нас, потърсете репродуктивните специалисти.

- „Пътят ни е общ!“ е мотото на кампанията „Запази надежда“ тази година. Как бихте довършили изречението „Пътят ни е общ, защото…?“

- Пътят ни е общ, защото продължава! Продължава и ще го изминем по-лесно заедно!